Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Medicaties werken niet, waarom worden ze eigenlijk voorgeschreven?

Vraag

Als je weet dat de pillen niet doen wat ze volgens het verkoop praatje moeten doen. Als de wetenschap het zelfs bewijst. Als je weet dat behandelingen niet effectief zijn. Als de wetenschap dat ook bewijst. Waarom blijf je er mee doorgaan?

Het creëert epidemieën die er niet zijn. De depressie epidemie. De ADHD epidemie…etc. Het begrensd mensen , stopt hun ontwikkeling en beschadigd via de middelen die ze nemen hun hersenen. Waarom?

U zegt in boeken en lezingen dat schizofrenie niet bestaat. Maar als schizofrenie niet bestaat, bestaat geen enkele psychiatrische ziekte en kun je het vak opdoeken. Waarom gebruiken jullie nog steeds roundup om mensen te ‘helpen’?

Ik stel zeer eenvoudige vragen. Kinderlijk eenvoudig.

Antwoord

Beste Anoniem,

Dank voor je ‘eenvoudige’ vraag!

Dit is precies de reden dat we taperingstrips zijn gaan maken (zie www.tapering.nl) om mensen te helpen medicatie af te bouwen bij wie het niet werkt. Helaas vergoedt de zorgverzekeraar ze niet – en vinden NZA, ZIN, KNMG, en andere partijen het niet belangrijk genoeg om het echt op de agenda te krijgen (zie: https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/persbericht-vergoeding-taperingstrips). In Engeland daarentegen vindt men het een zeer belangrijk issue en wordt er veel gedaan (zie: http://www.rcpsych.ac.uk/healthadvice/treatmentswellbeing/antidepressants/comingoffantidepressants.aspx). Interessante paradox.

Dus als je iets wil doen, strijd dan mee met ons mee om de taperingstrips vergoed te krijgen.

Ik denk dat mensen zelf de keuze moeten maken of medicatie bij ze werkt of niet – bij sommigen mensen werkt het, bij anderen niet en sommigen worden er zieker van.

Ik denk niet dat je kunt stellen dat er wetenschappelijk bewijs is dat medicaties NIET werken, het bewijs laat zien dat er een zwak signaal is van medicaties op groepsniveau, waaronder enorme verschillen tussen mensen zitten: bij de een werkt het heel goed, de ander wordt er ziek van en bij weer een ander doet het niets.

Heb mensen in de familie bij wie medicaties prima werken. Maar ken ook mensen die er psychotisch van zijn geworden. Zo ingewikkeld zijn mensen nu eenmaal.

Het is dus een kwestie van trial and error. Ben het met je eens dat we dat duidelijker moeten uitleggen!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook