Main content

Vraag

Hoi Jim,

Ik heb u in het verleden al eens een mail gestuurd in verband met het onderwerp leren. U vroeg toen der tijd wat voor medicatie ik gebruikte. Omdat er een tijd nogal wat medicatie wijzigingen waren heb ik nog geen bericht terug gestuurd. Ik gebruik op dit moment in de ochtend Abilify en in de Avond Resperdal. Het lukt me op dit moment om een kwartier te leren wat inhoud dat ik per avond 3 vragen kan maken. Is het zo dat dit langzaam aan zal verbeteren en wat kan ik daarvoor doen? Mijn ambitie is om in september 2019 een ICT opleiding te gaan volgen op niveau 2 en dan kijken of dat gaat en zo eventueel steeds een stap verder komen.

groeten,

Antwoord

Beste Anoniem123,

Goed dat je inmiddels een kwartier kunt leren, gaat de goede kant op!

Het antwoord is dat gemiddeld mensen met psychosegevoeligheid en met medicatiegebruik vaak last hebben van vermindering van concentratie en geheugen. Dit heeft te maken met zowel de psychosegevoeligheid zelf als met de medicatie.

Tevens is aangetoond dat met de tijd en met oefening hier verbetering in kan komen. De hersenen zijn veranderlijk en reageren gunstig op oefening, beweging, voldoende slaap en regelmaat. Ook minimaal alcohol en geen drugsgebruik helpt. Cannabis verslechtert het leren.

In het algemeen geldt: hoe minder medicatie, hoe beter het leren gaat, dus het helpt om voorzichtig de minimale dosis te zoeken.

Goed idee om te beginnen in de opleiding met een niet al te zwaar niveau, parttime opleiding in het begin kan ook soms helpen.

Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 1 februari 2018
  • Deel deze pagina: