Main content

Vraag

Hallo, hier met een bezorgd persoon. Een naaste van mij krijgt woede uitbarstingen en zegt tegen mij dat bepaalde mensen jouw energie van je kunnen weg nemen en zelf, als ze ziek zijn, beter worden terwijl ik er zelf ziek van word. Hij gelooft ook in waarzegsters. Laatst is er iemand met de dood bedreigd.

Wat kan ik doen? Als ik er iets van zeg wordt hij erg boos op mij.

Antwoord

Ik merk dat ik in eerste instantie niet zoveel kan met je bericht. Gaat dit over hoe ga je om met meningsverschillen? Of hoe ga je om met iemand die boos op je wordt, vanwege een andere mening? Of wil je iets weten over, hoe de energie tussen mensen die je altijd uitwisselt in woorden, lichaamstaal en minder zichtbare zaken de andere ziek ofwel beter kunnen maken?

Je zegt bezorgd te zijn met de vraag wat je kan doen? Is deze zorg er voor je zelf of voor de ander?Als het om zorgen is om de ander, dan kan je deze persoon aangeven dat je zorgen hebt en je kan vragen of je deze zorgen met de ander mag delen. Dan kan je daarna (bij een ja) vragen, of de ander het wenst dat je samen iets met deze zorg doet, dat je zelf iets voor hem of haar doet (wat dan?), of dat je die zorg hebt te laten en dat de ander zelf verantwoordelijk is voor de zorg die jij voelt. Dat is de ene helft. Daarmee deel je dus je zorgen, en geef je de ander de verantwoordelijkheid en de ruimte om jou in te schakelen iets met deze zorgen te doen, of niet. Als iemand er niet voor open staat? dan is het (tijdelijk) einde gesprek.

De andere helft is dat je zorgen hebt om de situatie waar je zelf in zit en waar de ander onderdeel van uit maakt. Wat vind je hier zorgelijk aan en wat kan je zelf doen om met deze situatie om te gaan. Dan gaat het dus over, wat vind je in deze situatie jouw eigen probleem. Als je last hebt van de boosheid, dan mag je daar grenzen in stellen. Of verwachtingen uitspreken hoe je dit graag anders ziet. En wie kan jou helpen om om te gaan met jouw probleem hierin?

Wil jij dat de ander iets doet met de woede uitbarstingen? Wil de ander dat zelf ook? Pas wanneer dat zo is, dan is er een ingang om het hier samen over te hebben.

Wil je niet langer de bliksemafleider zijn van deze woede uitbarstingen? Dan heb je daar zelf iets in te doen. Dat kunnen kleine maatregelen zijn en wanneer ze niet werken dan heb je te erkennen dat je grotere maatregelen hebt te nemen, die mogelijk wél werken. En neem die ander daar in mee, dat zorgt ervoor dat de ander zich meer bewust wordt van de mogelijke gevolgen op de lange termijn van het gedrag dat jij ervaart als ongewenst en waar je zelf stappen in gaat nemen om daar geen last meer van te hebben.

Hopelijk kom je hier mee verder.

En een doodsbedreiging is natuurlijk enorm grensoverschrijdend. Dit gedrag kan echt niet, ongeacht wat er onder zit. Diegene die deze bedreiging kreeg kan dus gewoon naar een instantie stappen, bijvoorbeeld een wijkagent. Dan zal er niet zoveel gebeuren, maar hopelijk is dat een eerste signaal om terug te geven, dat zulke gedragingen echt niet kunnen. Het beste is dan beide partijen met elkaar in contact te laten treden, om op te lossen wat er op te lossen is.

Verder: de woede van die ander is vaak pure onmacht en frustratie. Daarachter kan een groot tekort zitten aan zelfwaarde, liefde, erkenning, angst. Je kan het zien als op een verkeerde manier aandacht of hulp vragen. Als iemand dat nooit heeft gekend of geleerd, dan is het heel lastig om uit zo'n patroon te komen. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de persoon zelf om daar in te groeien. Dat kan iemand meestal niet alleen, dus waar mogelijk is het fijn als dat proces mét anderen wordt aangegaan. Dat kan met behulp van een professionele therapeut die echt in contact komt met die ander, het verhaal, de wens, de problematiek. Wél vanuit veiligheid, rust en wederzijds vertrouwen. Anders is het dweilen met de kraan open.

Dat je zelf in deze situatie bent beland en dit in stand houdt, heeft ook te maken met je eigen tekorten die je ooit bent opgelopen, dus het kan voor iedereen een groeiproces zijn in persoonlijke ontwikkeling. Met welke mensen wil je graag je leven delen, zodat je zo veel mogelijk een fijn en gelukkig leven hebt? Daar hebben we allemaal, ieder voor zich, vooral zelf aan te werken. Als je daar voor open staat, dan willen heel veel andere mensen je daarmee helpen en ondersteunen, is mijn ervaring.

Bedankt voor je vraag, Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 4 juli 2019
  • Deel deze pagina: