Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Na de psychose: Wat was (niet) waar?

Vraag

Na een psychose: Weet je daarna het verschil tussen wat er werkelijk is gebeurd en wat niet? En is het verstandig om daarover te praten?

Antwoord

Ja het is heel verstandig om iemand waar je graag persoonlijke info mee deelt, je verhaal te delen. Want dat kan enorm helpen om zaken weer in reeël perspectief te krijgen. Sommige zaken zijn wel zo gebeurd, maar die heb je bijvoorbeeld heel anders ervaren. Of er was meer aan de hand dan je op dat moment door had. Kortom, je wordt helderder in je bewustzijn door je bewustzijn te vergroten met het bewustzijn van anderen. Dat laatste geldt trouwens voor iedereen. Goed en echt naar elkaar kunnen luisteren zonder uit te willen komen op slechts één werkelijkheid, kan heel veel goeds brengen.

Wat ook de meerwaarde is om erover te praten? Je kan met de mensen om je heen bespreken waardoor het misging en preventief een plan opstellen om een volgende uitglijder te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina over de crisiskaart of de WRAP. Dus erover praten helpt ook voorkomen!

Je eerste vraag: 'Na een psychose' is in tijd lastig te definiëren, want wat is na? Vaak is het na de acute crisis nog een schemergebied. Mensen kunnen beseffen dat ze in de war waren en daar nog steeds af en toe in geloven, terwijl mensen ook gedeeltelijk weer in de gewone werkelijkheid landen en weer nuchter aan de slag gaan om te herstellen. Voor mijzelf kan ik achteraf prima aanwijzen waar mijn gedachten, emoties en gevoelens buitensporig waren en wat niet.

Tot slot. Iemand die een psychose heeft meegemaakt, heeft kans een diepe intense ervaring mee gemaakt te hebben. Hierdoor zal de beleving van 'de werkelijkheid' intenser kunnen zijn dan voorheen en dat kan zeker een verrijking zijn.

Conclusie: hulp vragen en erover praten, geeft ruimte en daarmee de mogelijkheid voor gezonde acties om met dit ingewikkelde thema om te (leren) gaan. Het vraagt moed om je eigen kwetsbaarheid bespreekbaar te maken, dus neem de tijd en doe het pas als het goed genoeg voelt.

Heel veel succes daarmee gewenst.

Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 20 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook