Main content

Vraag

Beste Jim,

ik ben nu een jaar verder na acuur psychotisch te zijn geweest. Ik merk bijmezelf dat het nog niet helemaal gaat zoals ik wil.

Waarover dit gaat: mijn omgeving is verder gegaan en heeft alles dat gebeurt is een plek kunnen geven (ik kreeg ruzie met veel vrienden en heb flink wat nare dingen gezegd). Alhoewel het een jaar geleden is nu lijkt het voor mij alsof niet eens een maand voorbij is en zijn er nog steeds sterke herrineringen (en soms ook nachtmerries) aan gekoppeld. Hoe "normaal" is dit tijdens het herstelproces en is er iets dat ik eraan zou kunnen doen?

Alvast thanks voor het willen lezen.

Antwoord

Hey Jonathan, dank voor je vraag!

Je hebt enorme vooruitgang geboekt, geweldig.

Een psychose is zeer ingrijpend en de verwerking ervan kost tijd - en jij hebt als drager van de ervaringen en de crisis indertijd daar meer tijd voor nodig dan de omgeving. Veel mensen hebben baat bij het maken van hun verhaal over wat er precies gebeurd is, hoe het je heeft beïnvloed en mogelijk zelfs getraumatiseerd (komt ook voor). Bij het maken van het verhaal komt de verwerking en ontstaat de mogelijkheid het aan anderen te vertellen - bijvoorbeeld mensen met wie je intiem bent/gaat zijn. In het verhaal gaat dan ook naar voren komen wat je nieuwe doelen gaan worden en welke aanpassingen nodig zijn om je psychosegevoeligheid een plek te geven in je leven.

Maar met wie doe je dat? In het algemeen zijn de ervaringswerkers de mensen die je hier het beste bij kunnen helpen, mensen die zelf in deze situatie hebben gezeten en hebben moeten opkrabbelen en de trauma's van de psychose en alles wat er aan vast zat te boven komen. Je kunt bijvoorbeeld een herstelcoach zoeken en daarmee aan de slag gaan. Wellicht zijn er in de regio herstelwerkgroepen met jonge mensen als jezelf.

Hope this helps, denk echt dat dit goed zou zijn. Soms geven we de psychologische inspanning om het verhaal te maken, samen met een herstelcoach, te weinig tijd en aandacht. Let me know....

PS soms zijn mensen zo getraumatiseerd door de ervaringen rond de psychose dat een traumabehandeling kan worden voorgesteld. Je kunt echter ook met de narratieve ontwikkeling (verhaal maken) hiermee aan de slag gaan - voordeel is dat de narratieve ontwikkeling niet gebeurt op basis van weer een extra diagnose krijgen en een technische therapie - je blijft dan in het ziektemodel hangen. Maar goed, aan de andere kant kan een cursus EMDR soms ook helpen, kun je overwegen als de nachtmerries erg en frequent zijn.

Beantwoord door: Jim van Os op 23 oktober 2017
  • Deel deze pagina: