Main content

Vraag

Geachte heer Corstens,

Bent u in het geval van acute psychose beschikbaar voor Open Dialogue? En bent u heden de enige in Nederland die de Open Dialogue-principes op de juiste manier in praktijk weet te brengen? Bent u ook beschikbaar als betrokkene in het signaleringsplan heeft laten opnemen dat in het geval van psychotische signalen een Open Dialogue-expert moet worden benaderd?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord

In Nederland zijn nu vier teams getraind in Peer supported Open Dialogue (POD). Deze teams bevinden zich bij Lister en Altrecht in de regio Utrecht, bij GGzE in Eindhoven en bij METggz in Roermond. Er is ook nog een drietal die vanuit de werkplaats Herstelondersteuning werkt. Er gaan komend jaar bij die instellingen weer meer mensen getraind worden en we werken er gezamenlijk naartoe om in 2019 in Nederland een opleiding op te gaan zetten.

Als de betrokkene enigszins in de buurt woont van een van de teams dan is dat wellicht te realiseren, maar dan zou ik wel eerst gaan kennismaken.

Open Dialogue is nadrukkelijk een sociale netwerk benadering en dat vereist toch in het algemeen in acute situaties dat je in de buurt wil zijn als er zich een crisis voordoet. Het is ook dan een heel geregel om mensen bij elkaar te krijgen.

Het gemiddelde aantal sessies dat met in Finland nodig had bij mensen met een eerste psychose en waarover onderzoek is gepubliceerd was 22. Dus dat vereist nogal wat toewijding van alle betrokkenen. Vaak werd in dat onderzoek (75%) ook gebruik gemaakt van individuele psychotherapie.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 23 november 2017
  • Deel deze pagina: