Main content

Vraag

Hallo Ralph,

Ik vroeg me af.. Wanneer een psychose ontstaat door extreem drugsgebruik, is de prognose dan beter dan dat iemand een psychose door teveel stress krijgt?

Hoe zou jij de prognose van deze persoon inschatten:

Klaas is zwaar amfetamine gebruiker. Hij gebruikt elke dag 150 mg ritalin om te kunnen functioneren. Op een dag gaat het mis. Hij heeft last van extreme achterdocht. Hij veroorzaakt conflicten en word opgenomen. Hij word behandeld met antipsychotica. Klaas stopt met amfetamine gebruik. Na een half jaar durige depressie pakt hij het leven weer op. Klaas functioneert weer. Hij is echter wel bang voor terugval. Hoe realistisch is deze angst?

Antwoord

Beste Kees, ik doe nooit uitspraken over personen die ik niet zelf uitgebreid heb gesproken. Daarvoor is elk probleem toch weer te complex. In het algemeen kun je zeggen dat een psychose die optreedt in onmiddellijke aansluiting aan het gebruik van psychoactieve stoffen (drugs, alcohol, gifstoffen, sommige geneesmiddelen, etc.) een betere prognose (vooruitzicht) heeft dan een psychose die spontaan, zonder enige aanleiding, ontstaat. Dat vergt natuurlijk wel dat de persoon in kwestie voortaan van die middelen afblijft. Overigens rijst soms ook de vraag waarom mensen die drugs eigenlijk gebruikt hebben, want daar kan ook een psychische aandoening aan ten grondslag liggen. Kortom: iedereen die een psychose doormaakt, moet grondig onderzocht worden om de achtergronden daarvan beter in beeld te krijgen en iets te kunnen zeggen over de vooruitzichten, en hoe te handelen om een terugval te voorkomen. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: