Main content

Vraag

Ik heb een bipolaire stoornis en ben al lange tijd stabiel met Topamax 2x daags 100mg en Wellbutrin 300 Mg.

Ik rook niet, drink niet en gebruik enkel naar behoeven slaapmedicatie. (Zolpidem 10 Mg soms 1 soms 2 sommige periodes enkele weken aaneengesloten soms twee a drie weken niet.

Ik heb van eerdere behandelaars Seroquel 800 Mg per dag gehad plus Zolpidem plus Xanax 1 Mg plus zonodig tot 3 keer daags Oxazepam.

Ik was niet gelukkig en functioneerde niet en samen met een goede fijne behandelaar terecht gekomen op huidige medicatie en daar ook zeer stabiel op geworden.

Echter na verhuizing bij een psychiater gekomen die zeer veel moeite heeft met mijn Zolpidem gebruik. Waar ik bij mijn vorige huisarts er zonder meer 60 kreeg ( max 2 per dag iedere dag) en waar ik dan lang niet iedere 30 dagen om kwam, krijg ik nu voor 30 dagen 20 pillen via de psyc vp. Meer is niet nodig.

Ik slaap nu soms een week of meer slecht en raak uit balans maar slaappillen zijn niet de oplossing.

Wat zou de gedachte hierachter zijn? Was mijn wijze waarop ik 2 jaar stabiel was een niet houdbare?

Ik merk dat ik steeds boos ben maar dat er op geen enkele wijze verandering in zal komen bij haar.

Ik vind het naar omdat ik juist zonder andere verslavende middelen leef en zeer gezond. Ik beweeg veel en eet bijzonder gezond.

Is het echt een verschil van inzicht?

Antwoord

Beste Oscar,

In a word: je hebt volkomen gelijk. Als je systeem goed functioneerde dan vooral niet veranderen! Mensen ontwikkelen vaak een soort evenwicht met de slaapmedicatie halen er het meeste uit als ze het zelf kunnen managen. Zolang het gebruik beperkt is moet de psychiater de persoon zijn gang laten gaan.

Kortom: ik zou de psychiater zeggen dat jouw ervaringsdeskundigheid in deze gerespecteerd moet worden zolang het gebruik niet de spuigaten uit loopt.

Beantwoord door: Jim van Os op 27 september 2017
  • Deel deze pagina: