Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Psychose door te zijn gestopt met blowen?

Vraag

Ik maak me zorgen. Ik ben 17 jaar en heb het afgelopen jaar geblowd. Elke week denk ik wel 2 à 3 keer. Ik heb één keer truffels gedaan, en als ik toen naar de wolken keek begonnen ze te vervormen. Dit heb ik nu ook: als ik lang naar de wolken kijk beginnen ze hevig te vervormen. Bij andere dingen/ voorwerpen heb ik hier geen last van.

Ik ben nu 10 dagen gestopt met blowen, want ik ben op vakantie. Misschien komt het omdat ik plotseling ben gestopt, maar ik weet niet!

Ik hoop dat u me kunt helpen.

Antwoord

Ik kan je niet helpen met zorgen wegnemen. Dat je hersenen van de leg zijn, en dat dit een link kan hebben met blowen, dat zou zo maar kunnen.

Met die wolken is interessant. Dat zijn natuurlijk wat vage vormen en je hersenen willen graag snappen wat ze zien en dus gaan ze zelf een beeld kloppend maken. Ik heb geen verstand van drugs en ook niet van het brein, ik ben geen neuroloog, maar ik zou me kunnen voorstellen dat dit gedeelte in je hersenen meer is aangezet en overactief is.

Dat is terecht een teken hoe link drugs kan zijn en dat je hierom zorgen heb kan ik me voorstellen.

Inmiddels is het wel bewezen dat je van blowen psychoses kan krijgen en dat het de psychosegevoeligheid kan verhogen.

Op jouw leeftijd zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling en je capaciteit om vooruit te kunnen denken moet zelfs nog afgebouwd worden zo rond je 22ste geloof ik. Dus ga er voorzichtig mee om, je hebt maar één hoofd, zou ik bijna vaderlijk zeggen.

Aan de andere kant snap ik ook dat je grenzen wil verkennen, niet onder wil doen voor je vrienden en dat je het wellicht ook wel fijn vind om je chill te voelen in deze gespannen samenleving. Daar zijn ook andere manieren voor, dus die grenzen heb je zelf te ontdekken totdat je vanuit jezelf weet wat je wel en niet wilt doen.

Een geruststelling: hersenen zijn plastisch, dat wil zeggen, ze zijn in staat om te herstellen, dat kost een langere tijd, maar het kan. Daarmee wil ik zeggen dat schade niet altijd permanent hoeft te zijn.

Is het een idee om op internet op onderzoek uit te gaan wat allemaal gezond is voor je hersenen? Bepaalde voeding, muziek luisteren en/of maken? Ik ben benieuwd wat je tegenkomt waarvan je denkt, hee dat past wel bij mij. En dat dan ook gaan doen! Om het met een van je meest complexe organen in je lijf weer goed te maken :)

Bedankt voor je vraag, hartelijke groet Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook