Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Psychose: Hoe kan ik mijn dochter (18) motiveren om zich te laten onderzoeken?

Vraag

Beste Laura,

Ik heb een vraag over mijn dochter (18) die veel symptomen vertoont van een psychose en ook veel cannabis gebruikt.

Ze is gestopt met school in het midden van het jaar, 6 VWO, trekt zich meer terug, leeft vooral snachts en is regelmatig flink argwanig en haar social skills zijn achteruit aan het gaan, en toen ze een tijdje geleden alleen op vakantie was heeft ze vreemde dingen meegemaakt waar ze slecht over kan vertellen. Zij echter vindt dat het het prima gaat, ze ziet getalcombinaties die haar de weg wijzen, en ze meent dat ze met een spirituele missie op aarde is gekomen (gereincarneerd) met andere woorden alle verschijnselen waar ik me zorgen over maak, zijn voor haar positieve signalen. Tis gelukkig niet zo dat ze zich verwaarloost.

Blowen wil ze ook niet mee stoppen want dat geeft haar energie en motivatie in de dingen waar ze mee bezig is.

Mijn vraag is, hoe kan ik haar doen inzien dat het goed zou zijn om zich eens te laten onderzoeken., of moet ik maar wachten tot ze een keer echt doordraait zodat ze ziet dat er iets niet oké is.

Antwoord

Beste D,

Goed dat je mailt.

De situatie klinkt behoorlijk zorgelijk. Vooral omdat je dochter zo vlak voor haar examen uit de bocht lijkt te gaan vliegen.

De dingen die je beschrijft wijzen op de aanwezigheid van een psychose bij je dochter. De verhoogde betekenisgeving, het verlies van sociale interactie, het vreemde dingen meemaken. Het gebrek aan besef dat er iets aan de hand is, en het blowen maken de situatie niet makkelijker.

Ik zou je wel willen adviseren er met je huisarts over te praten. Het gedrag van je dochter heeft immers grote consequenties voor haar leven (het geen examen halen is een fors verlies aan mogelijkheden). Hij kent de sociale kaart beter in je buurt en kent de mogelijkheden van de GGZ, of andere hupverleners. Je huisarts kan met je meedenken over de mogelijkheden. En je kan ook hem (of haar) op deze site wijzen, als hij (of zij) gelijk over pillen begint.

Ik zou je dochter gunnen dat ze contact heeft met een ervaringsdeskundige of een specialist uit een ‘eerste psychose team’. Dat zijn teams vanuit de GGZ, die speciaal gericht zijn op jongeren en hun belevingswereld en problemen die zij tegenkomen. Bovendien hebben zij vaak een netwerk van lotgenoten, wat ook steunend kan zijn.

Niet alle GGZ instellingen hebben dit soort teams. VIP (vroege eerste psychose) teams en speciale FACT teams. Soms is het de moeite waard contact te leggen, ook al is het niet direct bij jou in de buurt. Maar dat moet je dochter dat wel willen.

En heb je haar zelf al op deze site gewezen? Met de uitleg dat jij denkt dat er mogelijk meer aan de hand is? Misschien heeft ze meer info nodig om een stap te kunnen zetten.

Ik hoop dat je hier iets mee kan en wens jullie sterkte.

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook