Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik bij jullie online in behandeling met de huisarts als backup?

Vraag

Ik ben een Belgische vrouw van 61 jaar en mijn psychische problemen zijn pas begonnen toen ik de 50 gepasseerd was: psychose en bipolaire stoornis. Daarvoor had ik al wel enkele depressies gehad. Ik werd de laatste 6 jaar 4 maal opgenomen.

Ik ben op zoek naar mijn zoveelste hulpverlener. Telkens hadden mijn psychologen ander werk gevonden. Mijn huidige psychiater gaat in een ziekenhuis werken.

Bij de psychiaters die verbonden zijn aan het psychiatrisch centrum dat sterk mijn voorkeur heeft (en waar ik dus wil opgenomen worden bij een eventuele volgende opname) kan ik niet terecht want zij hebben een patiëntenstop ingevoerd.

Ik kan wel terecht bij een psychiater bij mij in de buurt. Ten opzichte van mijn psychiater die nu in een ziekenhuis gaat werken, vraagt zij echter meer dan 10 euro meer voor een consultatie, terwijl zij er minder tijd voor uittrekt. Bovendien zat zij constant op het klavier van haar PC te tokkelen en van oogcontact was er dus nauwelijks sprake. Ik ben het beu om op zoek te gaan naar een geschikte hulpverlener. Kan ik als Belgische ook bij jullie (online) terecht met al mijn vragen?

Mijn huisdokter, waar ik zeer veel vertrouwen in heb, kan eventueel de medicatie voorschrijven.

Dank bij voorbaat!

Antwoord

Beste E,

Wat een lijdensweg en wat een gedoe om te moeten rekenen hoeveel er betaald moet worden voor een gesprek!

Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen – maar behandelen online is wettelijk niet mogelijk voor ons. In ieder geval goed dat je huisarts achter je staat.

In ieder geval – weet niet of dit al gedaan is – moet je volgens mij zo snel mogelijk met anderen die een dergelijke bipolaire stemmingsgevoeligheid hebben in contact komen. Je kunt er in gesprekken achter komen wat bij jou de vroege voortekenen zijn van een recidief episode en wat voor dingen jij kunt doen om een nieuwe episode te voorkomen.

Ben je bekend met ‘contra-gedrag’? If not, zie onze website hiervoor. Is er sprake van vroege trauma’s in je leven? Heb je daarvoor behandeling nodig? Heb je een regulier ritme van activiteit en slapen? Kan dit verbeterd worden? Zijn er bronnen van stress in de relaties met anderen? Kan IPT hierbij helpen? (zie onze website hiervoor).

Verder is het van belang om goed te kijken naar de verschillende medicaties. Welke medicatie heb jij het gevoel werkt het beste? Is het de lithium? In welke dosis? Is de efexor een goed idee nog? Vergroot het bij jouw niet het risico dat je manisch uit de bocht kan vliegen?

Zijn er restsymptomen van manie of depressie of psychose die nog om behandeling vragen? Hoe erg? Monitor je jezelf af en toe met de vragenlijsten hiervoor op onze website?

Probeer eens naar deze zaken te kijken en laat me weten hoe het staat!

Groet jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook