Main content

Vraag

goedemiddag,

ik heb niet zo'n goede band met mijn psychiater. daarom vraag ik weer om uw mening! ik ben vrouw, 46, bipolair2, psychotisch, suicidaal en nog wat persoonlijkheidsdingetjes.

mijn vragen gaan over psychose. ik slik daarvoor seroquel 450 mg. na een aantal andere antipsychotica is dit een aardig passende! ik slaap bijvoorbeeld weer, na jaren ernstige slapeloosheid. qua psychoses bestrijden, helpt het denk ik wel, maar ik vraag me dus af of het beter kan! ik heb nog steeds erg last van snelle en vreslijke associaties, raak daarvan in een paniekaanval, van soms uren. buiten lopen reuzenspinnen, allerlei beestjes,( ook binnen, ook op en in mij)

maar sinds een tijdje ook flinke paranoia, zelfs bij mijn eigen dochter van 11. iedereen spant samen om mij 'over the edge' te krijgen. doel: mij voorgoed opsluiten in isoleer, of me tot in de dood jagen. de vele ambulances bv. dreigen daar ook mee. door een lange gang lopen (bij mijn ggz instelling bv) is doodeng, er komt ook geen einde aan, het is als een lopende band. en bewegen soms ook.

mijn psychiater vindt het wel psychotisch, maar weigert de seroquel te verhogen. ook geeft hij niets kalmerends, verzachtends voor tijdens de paniekaanvallen. (bv oxazepam wat eerder goed werkte)

daar komt dus een vraag aan u: is dosis 450 seroquel werkelijk zo hoog? zou er niet iets zijn wat me minder angstig maakt, minder hyperventilerende paniek, doodongelukkig? ik wéét gewoon zeker dat ik me niet zo ellendig hoef te voelen, elke dag, de hele dag..

(ik heb eerder via hier een antwoord gekregen, een jaar geleden toe t ook slecht ging. toen had ik abilify. via een crisispsychiater kreeg ik toendertijd het voor mij grotendeels goede ap seroquel. )

vriendelijke groet van Miriam

Antwoord

Beste Miriam, seroquel (quetiapine) wordt voor meerdere doelen toegepast: tegen om beter te slapen, tegen angsten, tegen depressie, en in hogere doseringen (600-800 mg) tegen manie en psychose. Ik begrijp uit wat je schrijft dat jouw problematiek complex is: trauma, bipolair II, persoonlijkheid. Behandeling is dus altijd meer dan medicatie alleen. Als het gaat om de bestrijding van psychotische verschijnselen is het bij iedereen ook een kwestie van gericht uitproberen welk middel en welke dosering voor jou het beste werkt. Een dosisverhoging van seroquel hoger dan 450 mg is best mogelijk, en dan zou in de weken nadien moeten blijken of je dat goed verdraagt en of de psychotische verschijnselen afnemen. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: