Main content

Vraag

Begrijp ik het goed : bij vermoeden van dopaminesupersensitiviteit schakelt men best over op een middel zoals solian of leponex ?

In aug-sept werden 16 sessies ECT gegeven met veel succes. Er werd toen begonnen met de afbouw van invega.

Nu wil men opnieuw ECT geven, maar aangevuld met leponex.

Vreemd is dat ECT eerst werd aanbevolen als een methode die moest toelaten om de medicatie te verminderen (men is non-responder en ECT zal het oplossen), en dat nu, ondanks sterke effecten van ECT (en daarna weliswaar zekere terugval of dopaminesupersensitiviteit ?) men opnieuw zwaar naar medicatie wil gaan in combinatie met ECT (er hebben al een paar nieuwe sessies ECT plaats gevonden).

Artikel waarnaar gerefereerd wordt : Augmentation of clozapine with electroconvulsive therapy in treatment

resistant schizophrenia: A systematic review and meta-analysis

John Lally a,b,?, John Tully c, Dene Robertson d,e, Brendon Stubbs f,g, Fiona Gaughrana,b,h,1, James H. MacCabe a,b,1.

Waarom (er is misschien dopaminesupersensitiviteit en ECT werkt wel) niet overschakelen op solian of leponex maar dan in een dosis gelijk aan de tot 6mg/d teruggebrachte Invega ? Men vindt wellicht dat de resultaten van de ECT onvoldoende worden vastgehouden ? Maar moet er ook niet de nodige ‘tijd’ gegeven worden aan herstel ?

Wij hebben binnenkort gesprekken met de psychiater, vandaar al die vragen, ik probeer voor te bereiden en te begrijpen…

Heel veel dank voor uw gewaardeerde antwoorden!

bv

Antwoord

Beste m,

Het is weliswaar heel 'stoer' interventionistisch om ECT met medicatie zoals clozapine te proberen maar de rationale is zwak - het bewijs zijn enkele open studies (waar je niet veel aan hebt) en een enkele kleine RCT (waar je ook niet veel aan hebt).

Het probleem van ECT bij psychose is dat het effect niet aanhoudt - met of zonder clozapine. Dus sowieso weinig nut, tenzij er sprake is van een zware depressie ook.

Inderdaad misschien eerst solian proberen zonder ECT en hem wat tijd gunnen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere benaderingen mogelijk zoals sporten, een herstelwerkgroep, CBT, vrijwilligerswerk en andere benaderingen.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: