Main content

Vraag

Goedemorgen,

Ik heb een vraag wat betreft een huurder van ons. Hij heeft ADHD en krijgt daar conserta voor, nu hoort hij sinds enkele weken fluiten en dat er iemand bij zijn slaapkamerraam staat, hij zegt ook dat er met een schijnwerper naar binnen wordt geschenen. Nu is het vorige week helemaal fout gegaan, hij is helemaal doorgedraaid en heeft met een hamer voor de bejaarde overbuurman gestaan, hij was er vol van overtuigd dat die man dat deed. Wij hebben tegen hem gezegd dat ie ons mag bellen als hij het fluiten weer hoort, dat was dus gisteravond, wij zijn wezen kijken maar er was niemand. Hij is er vol van overtuigd dat iemand hem gek probeert te maken. Hij is echt helemaal de weg kwijt. oe kunnen wij hem helpen????

Antwoord

beste fluiten,

Het lijkt me erg verstandig dat je contact (samen met meneer zelf) legt met de huisarts van meneer. ik ga ervan uit dat de huisarts de concerta voorschrijft. Het lijkt erop dat de huurder een kwetsbaarheid heeft waarbij hij overgevoelig reageert op de concerta. Dan kan de huisarts overwegen of hij zelf kijkt wat hij kan doen, of dat hij ondersteuning vraagt aan de ggz.

Als een ggz behandelaar de concerta voorschrijft is het verstandig contact daarmee te zoeken.Mocht meneer nu zelf ervan overtuigd zijn dat er met hem niets aan de hand is en hij wil geen contact met een behandelaar (huisarts of ggz), dan moet je toch ook de veiligheid in acht nemen.Op het moment dat er zoiets gevaarlijks gebeurd als met de hamer voor de bejaarde buurman, dan mag je 112 bellen of de huisarts (mag ook je eigen huisarts zijn) die de crisisdienst van de ggz kan inschakelen.

Soms is de crisisdienst van de ggz ook (tijdens kantoortijden) bereikbaar en kan je met hen overleggen wat de handigste manier is om hun hulp in te schakelen.Ik denk hoe dan ook dat het belangrijk is dat er een arts vanuit de ggz meekijkt (gezien het medicatie verhaal en de symptomen die lijken op psychotische klachten).Ik hoop dat je hier iets mee kan.

Met vriendelijke groet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: