Main content

Vraag

Beste Jim,Allereerst wil ik je bedanken voor alle steun en adviezen die je in het afgelopen turbulente jaar van jou en anderen op dit spreekuur heb ontvangen. In het bijzonder na ons beeldgesprek vorig jaar. Ik was het vertrouwen in mijn eigen behandelaar volkomen kwijt en behoorlijk ver heen nadat ik in april de Risperdal mocht afbouwen en manisch en psychotisch geworden ben. Het heeft allemaal veel te lang geduurd en ik heb er flink naweeën van gehad.Nu is de rust teruggekeerd voor mij en mijn man nadat eindelijk duidelijk is dat ik een bipolaire kwetsbaarheid heb en ik heb een fijne behandelaar. Voel me gehoord, begrepen en serieus genomen. Het vertrouwen is ook terug.Nu heb ik een vraag over de psymate.

Ik houd (misschien wel erg dwangmatig) vanaf september deze bij en we zijn hiermee de medicatie aan het afregelen. Ik heb er erg veel aan, het is mijn houvast. Ik herinner me dat jij had gezegd dat het positief affect niet hoger dan 3 moet zijn. Met alleen 1 mg Risperdal was deze een stuk hoger met snel doorschieten. Daarom was deze verhoogd naar 2 mg en uiteindelijk nog de Depakine erbij. Sindsdien is het positief affect gezakt rond de 3 en ik voel me daar heel tevreden mee. Ook nadat ik met een halve Risperdal geminderd had

Echter bij de minste of geringste spanning schiet ik door naar de vier of hoger en raak dan meteen licht ontremd en val snel af. Duurt niet lang, maar ik moet dan uiteindelijk afremmen met medicatie omdat ik net te laat ben met bijsturen.

Dalen zijn er weinig en lang niet meer zo diep als het altijd was.

Komende week moet ik naar mijn psychiater en ik wil eigenlijk liever niet weer met de Risperdal omhoog, Zij denkt dat ik deze misschien blijvend moet gebruiken . Ik wil de Risperdal niet omdat ik er vervelende bijwerkingen van heb. Liever wil ik de Depakine wat hoger en de Risperdal verder afbouwen. Ik hoop dat zij dat wil proberen met mij.

Maar ik zit duidelijk wel erg op het randje wanneer ik bij de minste of geringste stress al meteen kalmeringsmiddelen moet nemen om de boel tot rust te brengen. Ik zoek liever de grens op met mijn eigen selfmanagement vaardigheden en maak niet graag gebruik van zo nodig medicatie. Altijd bang verslaafd te raken. Maar het slapen gaat niet goed zonder de Zolpidem en ik sta er bekend om dat ik mezelf graag uitdaag tot het naadje.Zou ik wat meer aan de veilige kant moeten gaan zitten met iets meer Risperdal, of deze in ieder geval niet afbouwen (voorlopig). En dan eerst kijken wat een hogere dosis Depakine doet?

Of kan ik beter goed overleggen en afspraken maken over het zelf bijsturen met de nieuwe SPV-er waar ik net kennis mee heb gemaakt? En dan toch proberen de Risperdal verder af te bouwen?

Antwoord

Beste Alie,Dank voor je vriendelijke woorden en geweldig wat je aan het doen bent, eigen regie met PsyMate!Ik kan je niet precies zeggen wat je moet doen per medicatietype en hoeveel - daarvoor is het spreekuur niet geschikt.Maar wel iets over de algemene principes. Het beste is om met een stemmingsstabilisator de stemming enigszins stabiel te krijgen. Als depakine niet goed genoeg werkt omdat je toch vaak tegen ontremming aan zit kun je met je behandelaar praten over lithium - heb je dat al eens geprobeerd? (sorry als ik vergeten ben).Overigens is er geen absoluut afkappunt van 3 bij positieve stemming - iedere persoon heeft zijn eigen afkappunt dat via trial and error vastgesteld moet worden en bovendien kan variëren over de tijd.Hope this helps!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: