Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik mijn dochter in een psychose van de afdeling naar huis halen?

Vraag

Beste Mr. Van Os,

Mijn dochter werd onlangs opgenomen met een psychose. Het is de 3de psychose op een jaar tijd maar ze weigerde steeds medicatie te nemen. Nu is ze opgenomen in een andere psychiatrische instelling dan de vorige. Ze wil daar weg en van thuis therapie volgen want ze heeft volgens haar zeggen een traumatische ervaring opgelopen bij haar vorige opnames. Smeekt om haar te komen halen. Heeft begin deze week een overdosis medicatie ge nomen en had briefje geschreven dat het om aandacht te trekken op het feit dat niemand naar haar luistert.

Hoe denk jij daarover? Op haar vraag ingaan of opgenomen laten? Is het mogelijk dat ze u depressief is?

Antwoord

Beste K,

Jeetje wat een moeilijke situatie….klinkt als escalatie en tegen-escalatie die in een vicieuze cirkel rond kan gaan zingen….

Je kunt alleen op haar vraag ingaan als je een setting kunt bieden die veilig is en als je voldoende hulp krijgt. In Finland bijvoorbeeld kennen ze de ‘open dialogue’ methode waarbij je thuis de hulp krijgt om veilig door de crisis te komen.

Met name als ze nu psychotisch is heb je intensieve ondersteuning nodig om haar thuis verder te helpen.

Heb je mensen in je netwerk die je dochter vertrouwt en bereid zijn deze ondersteuning nu te bieden? En dan bedoel ik 24 uur per dag?

Ook is belangrijk dat als je haar weer thuis neemt je dochter voldoende in staat moet zijn om mee te werken aan wat jullie samen gaan bepalen rond de dagelijkse gang van zaken. Een aantal basisafspraken zijn noodzakelijk. Bijvoorbeeld rond zelfbeschadigend gedrag.

Erg moeilijk voor je – heb geen kant en klaar antwoord, maar ik weet wel dat soms een heleboel thuis mogelijk is wat in het ziekenhuis juist tot escalatie leidt. Maar denk ook aan jezelf en iedereen’s veiligheid. En je hebt vooral steun nodig.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook