Main content

Vraag

Beste Dick,

Mijn dochter van 16 jaar met autisme heeft een behoorlijke behandeling in België achter de rug. Zij werd opgenomen met decompensatieverschijnselen. Na ontslag medicatie:
3 mg risperidon, 10 mg lorazepam, 60 mg cymbalta voor vermeende zware depressie met psychotische verschijnselen en katatone kenmerken. Hiervoor ook nog 18 x ECT gehad…. Lorazepam hele jaar doorgegeven met gemiddelde dosis 5 mg. Door meningsverschillen artsen eerste kliniek doorverwezen naar andere kliniek waar volgens eerste artsen frequenter ECT’s konden worden gegeven. In 2e kliniek zeiden artsen dat er geen ECT’s voor katatonie gegeven hoefde te worden aangezien onze dochter reageerde op lorazepam. Daar is de dosis opgehoogd naar 10 mg lorazepam.

In april naar Nederland verhuisd aldaar een nieuwe psychiater die schrok van de hoeveelheid aan medicijnen/ behandeling. Deze is om en om in afbouw gegaan.
Mijn dochter is weer voorzichtig met school begonnen, nu 3 dagen per week op MLK speciaal onderwijs autisme. In het begin ging het nog goed maar nu klaagt ze over concentratiestoornissen, steken in haar hoofd, geheugenproblemen, telkens naar wc moeten gaan. Cymbalta is in stappen van 10 mg afgebouwd met medicijnen op maat die wij gelukkig voor haar hebben kunnen regelen. Lorazepam staat nu op 2 mg en risperidon op 2 mg. Sinds toevoeging van vooral cymbalta hebben wij een behoorlijke achteruitgang in gedrag gezien bij haar maar wij als ouders zijn daarin niet serieus genomen in België.
Nu haar concentratie achteruitgaat en de hele dag naar de wc gaat op school ziet de school haar niet meer zitten en zal ze van school afmoeten.

Mijn vraag aan u is dan ook: kan ze last hebben van deze medicatiecombinatie die ze lang heeft geslikt en van concentratieproblemen/ plasproblemen door afbouw medicatie/ huidige medicatie wat ze dus eerst niet had? Het is een ingewikkeld verhaal…

 

Antwoord

Hartelijk dank voor uw uitgebreide vraag.
U beschrijft een hele vervelende en ingewikkelde materie waar ik zo goed mogelijk een antwoord op probeer te geven. Uiteraard kunnen de klachten te maken met het de medicatie die zij gebruikt.
Maar allereerst zou ik toch ook overwegen of het mogelijk is dat zij vanwege de verhuizing moet wennen aan de nieuwe situatie. Hebt u dat overwogen en besproken met haar en met de schoolleiding? Is daar iets uitgekomen?
Als dit niet het geval is, zou ik graag wat meer informatie willen over de exacte tijdsrelatie tussen de klachten en het verminderen van de medicatie en welke medicatie precies?
Is dat mogelijk voor u?

Hebt u overigens nog contact met de psychiater hierover?

met vriendelijke groet, dick Bijl.

Beantwoord door: Dick Bijl op 8 oktober 2019
  • Deel deze pagina: