Main content

Vraag

Hallo, ik heb vandaag ongeveer 5 uur geslapen. ik voel me heel klein beetje beter.nu.

Door mijn stemmingswisselingen, kan ik me verschillend gaan voelen. het is belangrijk om de oorzaak aan te pakken van die ziektebeeld, dan pas kun je verder kijken.

Sinds mij 12 jaar nu ben ik 24 jaar is een oogprobleem bij mij geconstateerd namelijk keratoconus een afwijking in de hoornvlies hierdoor zie ik met bril maar 25 procent met beiden ogen en met harde lenzen 60 procent maar een specialist bij oogziekenhuis in maastraat raad een harde lens bij mij sterk af omdat hij de aandoening keratoconus kan verergeren omdat hij op de top van de conus kan gaan schuren. In 2011 is daarbij bij een oogspecialist een scleralens bij mij aangemeten dat is een lens die bijna over het hele oog val en niet schuurt op de top van de conus waardoor de keratoconus niet aangetast. het is overigen een lastige aandoeningen. Ik heb moeite om toen met mijn lenzen om te gaan verzorgen en schoonmaken en hem dagelijks aan te trekken. Dit komt ook dat ik sinds mijn 14e levensjaar tot 20 jaar allerlei bijbaantjes werk school en instanties heb benaderd en overvraagd ben geworden dat heeft geleid dat mij ziekte begon in januari 2014 een psychose en maand daarna burn out een angstaanval en vervolgens behandeling in mei 2014 met een antidepressiva cymbalta wat leiden dat ik manisch depressie werd van deze medicijn. ik heb periodes dat ik heel blij kan zijn en periodes dat ik minder vrolijk ben. soms benader in een keer heel veel instanties krijg vaak zelfde te horen. en een herhaaldelijke patroon van handelen en doen.

Psychiater moet tijdens medicatieschrijven ook rekening houden met mij oogbeperking keratoconus. Toen ik antidepressiva slikte in mei 2014 en antipsychotica abilify in maart 2016, Kan door die medicijnen ook mij ogen aantasten. Toen ik in maart 2016 in het begin met antipsychotica abilify starten, merkte ik vanaf dag 8 dat ik antipsychotica mijn ogen verbeteren en dat mij zicht steeds meer beter werd mijn visus van 25% werd veel beter ongeveer 70 % ik kon scherper zien. na aantal weken begon mij visus weer terug op de normale aandoening namelijk 25 %. Nadat de abilify wat stabieler werd kwam ik terug op me oude visus namelijk 25% . Mijn ogen zijn sinds mijn 14 e altijd gevoelig geweest voor lenzen. sinds 2011 draagde ik af en toe sclera lenzen ik had een visus van 70 % 80 %maar toen ik in maart 2016 een antipsychica kreeg en in het begin mij visus hoger werd en daarna terug kwam naar 25 % wat nu ook is. merk ik sinds maart 2014 tot nu 2017 merk ik dat als ik scleralenzen in mijn ogen zitten dat ik een andere gevoel krijg namelijk ik voel de scleralenzen erg in mijn ogen zitten het voelt alsof je naast die lenzen iets extra erin hebt zitten. daarom draag ik geen scleralenzen maar gewoon een bril, omdat die gevoel minder sterker aanwezig. sinds maart 2016 dat ik antipsychotica kreeg merkte ik met autorijden, dat mijn concentratie focus veranderde en dat ik niet lang op bepaalde wegen kan rijden en geconcentreerd kan blijven en die gevoel heb ik nu nogsteeds, en ik merk dat mijn klachten door vaak voldoende slaapgebrek sinds januari 2014 al 3 jaar mijn manisch en hierdoor ook psychotische syptomen zijn toegenomen waardoor ik ziek wordt.Veel dingen zijn ontstaan nadat ik de medicatie abilfy antipsychotica kreeg, maar je moet ook rekening houden met andere diagnose zoals, autisme, zwakbegaafheid, psychosegevoeligheid dat ontstaan door bipolairestoornis.

Als ook goed rekening wordt gehouden met alles wat er speelt dat wordt ik minder somber en kan ik dingen doen wat ik egt graag wil.

In het verleden heb ik heel veel bijbaantjes gehad gewerkt schoolopleidingen gedaan. Maar sinds dat ik in mei 2014 een antidepressiva kreeg cymbalte, is gevoel manisch geworden waardoor ik nu nog steeds graag wil studeren werken, maar mij gevoel zegt dan uiteindelijk dat ik dat niet aankan.

Belangrijk is wat heb ik in de toekomst nodig, om gelukkig te zijn en om telleurstellingen te voorkomen. wat dit speelt allemaal al heel langEn het is ook belangrijk om achter te komen wat de medicatie voor verandering in mijn keratoconus en in mijn hersenen allemaal heeft gedaan en wat dat kan betekenen voor mij dagelijkse leven.

Ik ben een jongen die mogelijk hulp kan inschakelen ik heb weinig vrienden ommeheen dan alleen me familie. sommige plekken in me omgeving vermijd ik vanwege bepaalde angsten. En ik heb moeite om contacten te leggen en te bouden en ik ga graag met onbekende in contact dan bekende mensen.

Antwoord

Hey Beka, geweldig zoals je lekker bezig bent je verhaal op te schrijven!Het lijkt me dat je baat zou kunnen hebben bij een zgn. herstelgroep, waarin je samen met andere jonge mensen met vergelijkbare problemen gaat proberen: je doelen uit te stippelen, je zelfvertrouwen beter te laten worden, contacten met anderen leggen, etc.In ieder geval, blijf schrijven aan je verhaal - hoe beter je je verhaal kunt vertellen, des te beter je je leven weer op kunt gaan pakken. Wat voor werk zou je willen gaan doen, bijvoorbeeld, of welke opleiding?Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: