Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft mijn broer een vroege psychose?

Vraag

Hoi Jim,

Ik heb een broertje die is 18 jaar oud. Hij heeft vooral veel wanen over sexuele dingen.

Hij denkt dat er dingen over hem verspreid worden bijvoorbeeld dat hij homo is en dat hij porno kijkt. Hij verdenkt mij en zijn vrienden ook dat wij dingen zeggen of doen om hem te benadelen of belachelijk te maken. Maar dat is helemaal niet waar.

Als iemand een YouTube filmpje kijkt en mijn broertje heeft hem ook bekeken dan word hij heel boos en heeft het over dat complot theorie dat er dingen over hem verspreid worden. Hij denkt dat er mensen in zijn computer kunnen kijken en dat hij met camera’s word bekeken.

Hij lacht nog wel, hij gaat naar de sportschool maar hij heeft heel veel conflicten met alles en iedereen. Ik had hem erover gesproken en hij zei een raar gevoel te hebben in zijn hoofd als er zoiets geks in zijn beleving gebeurt. Als iemand op straat iets zegt wat hij toevallig opgezocht had op het internet dan is hij weer boos en agressief. Hij komt niet depressief over, daar onderneemt hij teveel voor.

Is dit normaal voor zijn leeftijd of heeft hij psychiatrische hulp nodig?

Antwoord

Hey K,

Dank voor je vraag, goed om even te checken!

Helaas leid ik af uit wat je beschrijft dat er waarschijnlijk sprake is van een vroege psychose en dat het goed zou zijn als er een professional of ervaringsdeskundige van de GGZ een kijkje kwam nemen.

Voor vroege psychose geldt immers: hoe vroeger de behandeling, des te beter de prognose – met relatief weinig ingrijpende behandeling.

Je broer zal er waarschijnlijk heel anders over denken en je een en ander niet in dank afnemen, maar: toch heeft iemand op een gegeven moment recht op zorg – naast recht op autonomie.

Wellicht kun je het beste de huisarts om raad vragen – veel GGZ instellingen hebben speciale ‘hippe’ teams voor jonge mensen die goed contact met je broer kunnen maken.

Succes en dank voor wat je doet voor je broer!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook