Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Signaleringsplan en cognitieve gedragstherapie, wat is effectief?

Vraag

Een vriend van mij is gediagnosticeerd met een diagnose, het gaat momenteel wel goed. Ik had een paar vragen. Hij heeft het gehad over signaleringsplannen, en cognitieve gedragstherapie. Wat vind u daarvan en welke is effectiever? Wat zijn uw ervaringen met het opstellen van signaleringsplannen en met cognitieve gedragstherapie ?

 

Antwoord

Mooie praktische vraag. Zelf heb ik nooit gedragstherapie gehad, maar ik weet van anderen dat het heel goed kan werken om negatieve gedichtenpatronen om te buigen naar constructieve gedachtenpatronen, gericht op positief gedrag.

Een signaleringsplan is iets heel anders en het woord zegt het al. In dit plan brengt iemand samen met een hulpverlener signalen in kaart, meestal in de indeling: groen /oranje /rood. Bij rood is het crisis, bij oranje dienen er maatregelen in gang gezet te worden om te voorkomen dat iemand in fase rood komt en bij groen beschrijf je samen hoe een gewone dagelijkse goede dag of week eruit ziet. Het plan is dus duidelijk een middel om te voorkomen dat iemand in een kwetsbare fase komt, of als dat toch gebeurt iemand niet doorschiet. Een soort veiligheidsgordel dus.

Het hebben van een signaleringsplan is altijd een goed preventief middel. Of daarnaast een therapie wenselijk is en in hoeverre dat cognitieve gedragstherapie zou moeten zijn, daar kan ik je niet mee helpen. Kijk eens op de site hier om te ontdekken welke vormen van therapie er allemaal zijn en welke dan passend kunnen zijn. leren omgaan met een kwetsbaarheid is meestal een levenslange zoektocht. De juiste ondersteuningsvorm en de juiste mensen die dat kunnen is net zo\'n grote zoektocht.

Verder wil ik je graag wijzen op de WRAP. Dit staat op deze site goed uitgelegd. Hier maak je zelf een plan om je dagelijks goed te voelen, ook met een plan 'na fase rood'. Wat heb je te doen na een crisis? Dat vind ik een van de belangrijke meerwaarde van een WRAP.

Tot slot, nu vul ik iets in en dit kan ik niet weten, maar ik geef het toch mee: mooi en attent dat u vragen stelt voor uw vriend, nog mooier als uw vriend zelf dit onderzoek óók aangaat, wellicht samen met u: om eigenaar te worden van je eigen ziekte is eigen verantwoordelijkheid nemen heel belangrijk. Kortom: wie weet kunt u hem motiveren zelf ook een vraag in te dienen aan een van de experts hier? :)

 

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook