Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Hoe verder na een slechte ervaring met wiet?

Vraag

Beste Jeroen, ik heb dit weekend voor het eerst een slechte ervaring met wiet gehad. Maar ik denk dat het de combinatie sterkere soort ( een bong) en stressvolle situatie was. Ik ben nu hier beland nu ik denk dat het een psychose had kunnen zijn maar het was zeker niet zo extreem en ik wist dat mijn achterdocht in mijn hoofd zat. Ik wil toch graag (af en toe) blijven blowen. Kan het dat dit geen psychose was? Hoe kan ik het beste blijven en ook het risico verkleinen om dit gevoel weer te krijgen?

Antwoord

Hoi L,

Dit was dan inderdaad een slechte ervaring, als je daarna hier op de site komt checken :). Het was waarschijnlijk geen psychose, want dan zou je niet zo snel herstellen en een goed geformuleerde vraag kunnen stellen.

Toch, je bent hier wel gaan zoeken dus iets in jezelf wil je wijzen op dit risico van het krijgen van een psychose. Het is de vraag in hoeverre je deze eigen intuïtie serieus wilt nemen.

Wetenschappelijk is bewezen dat drugsgebruik een psychosegevoeligheid kan triggeren. Het is voor jou en voor mij niet in te schatten wat er gebeurt als je doorgaat. Een grens over zijn, besef je pas als je hem over bent.

Het leven zit vol risico's. Ze serieus nemen én je niet je leven erdoor laten beheersen.

Mijn persoonlijke mening? Blowen kan verruimend en relaxed werken op je leven. Toch wordt je geest er meestal niet helderder en scherper van. Als je de verdoving nodig hebt, dan kan dat zinvol zijn om een bepaalde periode in je leven te overbruggen tot je wel de confrontatie met jezelf aan kan gaan die je met drugsgebruik aan de kant hebt geduwd.

Ik heb mensen gecoacht die tot 35 jaar verslaafd waren aan van alles en nog wat en uiteindelijk toch uitkomen op een zinvol leven, waarin ze zichzelf erkennen en nuttig zijn voor de samenleving. Blijkbaar was 35 jaar in tijd weggooien en verslaafd zijn nodig om tot dat punt te komen. Ik heb dus geen oordeel over drugsgebruik. Wel zie ik het verdriet van de verlieservaringen, wat het heeft gegeven. Nu is dit wel een extreem voorbeeld.

Wellicht wel goed om te gaan ontdekken: welke achterdocht? Of positief gesteld: Hoe krijg je oprecht vertrouwen in je leven, in jezelf, in anderen, in de samenleving?

Chillze :) groet Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 9 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook