Main content

Vraag

Ik lees allerlei verhalen over onderzoeken waaruit blijkt dat antipsychotica ervoor zorgt dat bepaalde delen van de hersenen krimpen, is dit waar?

Zo ja, herstellen die delen dan ook weer na afbouw?

Ik begrijp dat dit een vrij complexe vraag is, zelf slik ik 20 mg abilify per dag, en ik heb er volgens mij weinig bijwerkingen van, ik vind het een prettig middel en zowel ik als mijn omgeving zijn van mening dat het geen negatieve invloed heeft op mij.

Toch knaagt bovenstaande vraag zo nu en dan aan mij, het is natuurlijk niet niets wat er beweerd wordt.

Ik hoop dan ook dat u mij enigszins een antwoord op mijn vraag kunt geven.

Antwoord

Beste Ralph,

Dank voor je vraag: een hele goede!

Het antwoord is: elke medicatie die ingrijpt op het brein veroorzaakt veranderingen in datzelfde brein.

Zo ook antipsychotica: ze grijpen aan op het brein en veroorzaken daar veranderingen. Hoewel het niet helemaal 100% zeker is, lijkt het dat ze in sommige delen van het brein een hele kleine reductie in breinvolume ("krimp" - hoewel dat te dramatisch klinkt) teweegbrengen. Tevens lijkt het dat deze veranderingen meestal weer verdwijnen als de antipsychotica worden gestopt maar helemaal zeker weten doen we dat niet.

Waar het natuurlijk om gaat is: wat betekent dit? Is het iets slechts? Dit is niet bekend - bij sommige mensen lijkt het dat langdurig antipsychotica gebruik kan leiden tot verhoging van de psychosegevoeligheid, in combinatie met tardieve dyskinesie (zie onze blogs en filmpjes hierover). Bij andere mensen lijkt het echter niet veel uit te maken.

Bottom line: als het spul je goed bevalt zou ik gewoon er mee doorgaan, maar er komt een punt, als je bijvoorbeeld lang stabiel bent geweest, waarop je je af moet vragen: kan het niet minder en/of kan het niet helemaal afgebouwd worden? Dit ligt voor iedereen anders, maar is op een gegeven moment zeker een poging waard. Zie ons materiaal hierover en bespreek ook goed met je behandelaar!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2017
  • Deel deze pagina: