Main content

Vraag

Geachte heer Groot,

Al jaren heb ik last van depressieve gevoelens. Ik ben twee jaar in behandeling geweest, helaas zonder resultaat. Ik heb verschillende antidepressiva gebruikt maar ook dat heeft weinig geholpen.

Vanwege een lage bloeddruk ben ik drie weken geleden op advies van de huisarts gestopt met amitriptyline. Ik nam tweemaal daags 25 mg. Ook moest ik minderen met bromazepam en oxycodon.

Ik voel me nu heel slecht. Ik heb last van hartkloppingen, mijn hele lichaam trilt, kan moeilijk mijn bed uitkomen….

Was het wel verstandig om zo snel met de medicatie te stoppen?

 

 

 

Antwoord

Beste T.,

Dat je je nu zo slecht voelt komt vrijwel zeker doordat je met je amitriptyline vanaf 50 mg in één keer bent gestopt. Dat is veel te snel. De halvering van de dosis van je bromazepam zal waarschijnlijk ook aan je klachten hebben bijgedragen. Dat je gelijktijdig ook nog de dosering van je oxycodon hebt verlaagd kan de klachten nog erger hebben gemaakt.

In één keer stoppen met medicijnen zoals amitriptyline, bromazepam en oxycodon, of de dosis daarvan te snel verlagen, kan onttrekkingsverschijnselen veroorzaken waar je heel veel last van kunt hebben.

Om zulke klachten zoveel mogelijk te voorkomen moeten zulke medicijnen geleidelijk en liefst één voor één worden afgebouwd. Want als je dat met meerdere medicijnen tegelijk doet, dan vergroot je de kans op problemen en dan weet je ook niet welk medicijn die veroorzaakt.

Bij jou is er het een en ander misgegaan omdat je met één medicijn in één keer bent gestopt en tegelijkertijd van twee andere medicijnen de dosis hebt verlaagd. Dat is vragen om problemen die je helaas ook hebt gekregen. Dat je je nu zo slecht voelt kan hierdoor volledig worden verklaard. De adviezen van je huisarts waren niet juist.

De vraag is wat je nu het beste kunt doen. Afwachten tot je klachten, die vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen zijn, zullen verdwijnen is een optie maar waarschijnlijk geen verstandige. Omdat je niet weet of die klachten zullen verdwijnen en hoelang dat dan nog zou kunnen gaan duren.

De betere manier om van je klachten af te komen is om weer amitriptyline te gaan gebruiken, want dat is de snelste manier om iets aan de onttrekkingsverschijnselen van de amitriptyline te doen. Welke dosis je daarvoor moet gaan gebruiken is een kwestie van verstandig uitproberen. Door bijvoorbeeld te beginnen met een dosis van 10 mg. Als dat binnen een paar dagen helpt dan ben je al een stuk verder. Als dat niet zo is, dan kan de dosis nog verder worden verhoogd. Het is verder mogelijk dat dosisverhoging van je bromazepam je ook kan helpen, en misschien ook van je oxycodon. Maar daar kun je alleen in de praktijk, door voorzichtig en verantwoord uitproberen, achter komen.

Het lijkt me niet verstandig om dit alleen te doen, en ik raad je aan om zo snel mogelijk een psychiater te zoeken die je hiermee kan en ook wil helpen. Waarbij het goed is om dat bij de intake duidelijk aan hem of haar te vragen. Je kunt aan je huisarts vragen om je bij zo'n dringende (daarvoor zijn je klachten erg genoeg!) verwijzing te helpen.

Op dit moment lijkt het mij voor jou het belangrijkste om van je huidige klachten af te komen. Als dat gelukt is dan kun je daarna opnieuw over het afbouwen van je medicatie nadenken. Je weet nu dat dat geleidelijk en één voor één moet gaan. Zo'n verantwoorde geleidelijke afbouw is met behulp van taperingstrips inmiddels goed mogelijk. Met de standaardmedicatie die bij de apotheek verkrijgbaar is, is het voor je behandelaar veel moeilijker of zelfs praktisch onmogelijk om je goed te helpen.

Voor nu hoop ik dat dit antwoord, dat je aan je huisarts kunt laten lezen, je zal helpen om zo snel mogelijk iets aan je huidige klachten te kunnen doen. En dat je daarna, als dat gewenst is, op een goede manier je medicatie kunt afbouwen.

Vriendelijke groet,

Peter

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips) en hoe je behandelaar die aan jou kan voorschrijven, vind je op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 6 oktober 2020
  • Deel deze pagina: