Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Voel me niet serieus genomen door mijn psychiater, wat kan ik doen?

Vraag

Ik voel me niet serieus genomen door mijn psychiater, wat kan ik doen?

Antwoord

Dank je wel voor deze heldere en bondige vraag.

In een behandeling is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met degene waar je ondersteuning van krijgt. In onderzoeken komt naar voren dat een goede behandelingsrelatie ten goede komt aan de behandeling. Als je je niet serieus genomen voelt is dat een belangrijk signaal dat er iets in de relatie niet goed loopt. En dat is iets dat tussen jou en de ondersteuner in zit. Je kan enerzijds op zelfonderzoek uit gaan, om te achterhalen wat je eigen rol hierin is. (Wat maakt dat ik me niet serieus genomen voel? Op welk moment gebeurt dat? Heb ik dit in andere situaties ook? Speelt een machtsverhouding mee? Durf ik voor mezelf op te komen?)

Maak het eerst bespreekbaar met iemand waarvan je weet dat deze persoon je goed begrijpt en je wel serieus neemt. Of plaats een berichtje op een forum, waarin je de situatie wat meer toelicht zodat andere mensen zich kunnen inleven in je situatie en je daarna kunnen bekrachtigen. Dan weet je beter wat er echt speelt. Door je situatie met anderen te delen krijg je meer zicht op wat van jou is en wat van de ander. Hopelijk heb je daarna handvatten om jezelf krachtig neer te zetten, met meer kans op serieus genomen worden.

Dan ligt er ook iets bij de persoon die je ondersteunt. De mooiste houding is een open houding, waarin je niet alles invult. Je kan nieuwsgierig zijn door vragen te stellen, verwachtingen uitspreken en aangeven wat je ervaart in het contact. Kleur bekennen dus. Dat is geen gemakkelijke klus. Toch kan het heel simpel door letterlijk aan te geven dat je je in het contact niet serieus genomen voelt en graag samen wilt bekijken waar dit in zit. Dan kan het in het contact een paar kanten op gaan. Of je gaat elkaar beter begrijpen, of er verandert niets, of de afstand in het contact wordt nog groter. Kortom: lukt het om samen de situatie te doorbreken? Dan heb je iets moois bereikt! En dat zal dan een stap kunnen zijn richting meer vertrouwen en over en weer serieus genomen voelen. Wordt je gevoel van niet serieus genomen voelen alleen maar groter, dan is het tijd voor andere stappen.

Als je dit signaal niet serieus neemt, wordt de kans op meer afstand waarschijnlijk groter, dus neem vooral jezelf serieus door concreet iets met dit signaal te doen. Dat is mijn advies.

Daarnaast een tip: gevoelens kunnen situaties te veel inkleuren. Je kan ook nagaan voor jezelf in hoeverre dit voor het 'serieus nemen' geldt. Is dit op alle gebieden, of op een bepaald onderwerp? Waarin voel je door deze persoon wel serieus genomen? (Met deze vraag dwing je de negatieve emotie te kantelen door naar iets positiefs te kijken.) Heb je vertrouwen in de organisatie waar deze persoon werkt? Heb je vertrouwen in de behandeling die je krijgt, in de medicatie? Het is goed om (samen) uit te pluizen waar het precies wringt. Gaat het om het luisteren naar je verhaal?

Tot slot: een krachtige gedachte vind ik altijd deze: de persoon die je ondersteunt doet dit voor jou. Het gaat er om dat jij gebaat bent bij deze ondersteuning. Dat mag voorop staan. Indien je zelf merkt dat het niet werkt, kan je dit aangeven en verwachten dat er aan gewerkt wordt om de situatie te verbeteren. Dat is klantgerichtheid. Of je kan vragen om iemand anders, of zelf op zoek gaan naar iemand die voor je gevoel je wel serieus neemt. Toch raad ik aan eerst je huidige gevoel bespreekbaar te maken met de persoon in kwestie en te bekijken of dit iets oplevert.

Ik hoop van harte dat ik met dit antwoord heb bereikt dat je je serieus genomen voelt:)

In ieder geval bedankt voor je vraag en heel veel succes gewenst in het bouwen aan een goede relatie met degene die je ondersteunt, voor nu en voor in de toekomst!

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook