Main content

Vraag

Hallo ten eerste,

Ik ben 18 bijna 19 en heb dit jaar 1 week na oud en nieuw een psychose gehad in het ziekenhuis na dat ik hoorde dat ik 42 graden koorts had, daarna is het zwaar bergafwaarts gegaan van het hele ziekenhuis horen of denken het te horen naar mijn spieren aanspannen en denken dat ik Jezus hemzelf was.

Momenteel gaat het prima ik heb goeie medicatie gevonden maar ik leg mijn lat nog steeds te hoog ook de manische kant op.

Heb jij misschien advies hoe ik nooit meer kan terug vallen in die erge psychose want ik lees ook dat mijn slaap medicatie een psychose kan triggeren wat ik ben ernstig vind! hoop spoedig van u te horen ?

Antwoord

Ha G,

Dank je wel voor je vraag!

Heftig zulke koorts!

Wat ik opmaak uit je verhaal: de lat hoog leggen...Leer ontdekken waarom je dit doet en op welke momenten mag je de lat even laten voor wat het is?

Probeer een leven te ontwikkelen die van comfortzone naar uitdaging gaat en binnen die uitdaging weer comfortzone creëren. Zo groei je elke keer weer een stukje. Goed is goed genoeg, beter worden gebeurt vanzelf. Geef jezelf de tijd!

Verder, mijn grootste wapen tegen psychose is er niet meer bang voor zijn. Na 5 keer weet ik dat ik er goed uitkom, dus ik heb ook niets te vrezen. Toch wil ik natuurlijk een 6de keer voorkomen.

Net als met het verkeer, als je een botsing hebt gehad. De beste manier is gewoon weer op weg gaan en ervaren dat het weer lukt om onderweg te zijn.

Mét de gedachte: soms is een botsing niet te voorkomen, door gedrag van anderen bijvoorbeeld.

Dus je hebt veel zelf in de hand in het leven, maar het leven zelf is zoveel groter... Vertrouwen hebben in jezelf en anderen en dat elke gebeurtenis een goede reden in zich heeft, hoe vervelend ook de situatie...vertrouwen krijgen dus.

Je kan er wel vanuit gaan dat je een gevoeligheid hebt die is getriggerd in die koorts. Hoe meer je deze gevoeligheid ziet als een kracht (sensitiviteit, gevoelig afgestelde antennes), hoe meer je daar je voordeel mee kan doen. Zie het niet te veel als probleem of ziekte en zoek de juiste mensen om je heen die je bekrachtigen en je waarderen om wie je bent! En die zo nu en dan zorgen dat je met je teveel aan energie niet te hard uit de bocht vliegt!

Denken dat je Jezus bent is enerzijds een waan, anderzijds kan het een teken zijn dat je behoefte hebt aan het jezelf vormen tot een volwassene met spirituele energie en zingeving. Er is heel veel over te lezen, dus als je een goede basis hebt gevonden is het prettig om herkenning te lezen van mensen die je voorgingen op dit pad. Je staat hier zeker niet alleen in.

Tot slot: Houd samen met je behandelaar goed in de gaten wanneer medicatie helpend is en wanneer het je beperkt, wellicht kan je in de toekomst samen een plan maken om heel voorzichtig af te bouwen? De laatste keer ging dat bij mij mis, dus het is niet zonder risico's.

Met medicatie los je de ware problemen niet op, wel kunnen ze ondersteunen in het proces van sterker worden om het leven aan te kunnen.

Succes, je hebt alles in huis om een mooi leven te leiden, maak er wat van! :)

Ciao, Jeroen


Lees hier meer over Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige.

Meer informatie over de fasen van psychose en herstel:

Meer lezen over spiritualiteit:

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 7 oktober 2018
  • Deel deze pagina: