Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Vriend met (waarschijnlijk) psychose

Vraag

Een vriend van mij is gediagnosticeerd met schizofrenie. Hij heeft regelmatig ‘war’ periodes en ook psychoses. Hij is nu in zo een war periode gestopt met medicatie en gaan zwerven. Exacte verblijfplaats is onbekend.

Wat kan ik het beste doen om hem ervan te overtuigen om hulp te zoeken. Ik voel mij heel erg machteloos nu.

Antwoord

Ja dat laatste bijna. Machteloos zijn en dat verduren. Aangeven dat je voor hem altijd bereikbaar bent, naar hem wil luisteren en met hem mee wil denken. Maar dat dit wel aan hem is.

Ergens mee stoppen en gaan zwerven is toch een vorm van zelf kiezen en zelf keuzes maken. Dat zijn keuzes die wij niet kunnen volgen, en ook niet kunnen beoordelen of deze slim zijn of niet. Natuurlijk neigen we te denken van niet. Maar het leven loopt raar en misschien volgt hij het wel op die manier.

Dat heb je dan helaas toch te respecteren. Dan zou ik eerder insteken op: hoe kan je in deze fase de relatie behouden? Kan je met hem afspraken maken dat je op vaste momenten contact met hem hebt? Of dat hij je regelmatig laat weten hoe het met hem is? Dat je aangeeft dat je dat een prettig idee vindt?

Dat je met hem kan en wil afspreken? Als hij dat op prijs stelt? En dat je dan vervolgens geen agenda hebt, behalve tijd met hem doorbrengen?

Dat er zorg nodig is, kan natuurlijk goed. Dan kan je hem vragen of zijn familie op de hoogte is en zo niet, of het oké is als je je zorgen met hen mag delen, om het voor jou ook dragelijker te maken.

Sterkte hiermee, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 22 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook