Main content

Vraag

Ik leid al enige tijd aan psychoses en depressie. Mijn psychiater heeft me als bipolair gediagnosticeerd. De laatste keer heb ik mijn broer meegenomen naar een gesprek. Mijn broer is internist. Mijn psychiater wilde de medicatie veranderen en mijn broer stelde een aantal kritische vragen over de medicatie en succes percentages. Mijn psychiater voelde zich bedreigd en wil nu geen afspraak meer maken met mijn broer erbij. Waarom kan mijn psychiater geen cijfers over succes van een behandeling geven?

Antwoord

Hey Mickey,

Goede vraag! Een psychiater zou blij moeten zijn met kritische vragen van mensen die mee willen denken. Mogelijk is de psychiater verlegen omdat het heel moeilijk is om te voorspellen in de psychiatrie en we eigelijk weinig weten. Het antwoord dat hij je broer zou kunnen geven is:

"Het lastige met onze pillen, zoals antidepressiva, antipsychotica en lithium, is dat de zwakke signalen uit randomised trials (hoge placebo respons, absolute risk difference 10-20%) heel moeilijk te vertalen zijn naar het individu. Het zijn moleculen die bij sommige mensen veel kunnen helpen, maar bij andere mensen niets doen en bij weer andere mensen de persoon zieker maken. Het is een kwestie van trial en error, een beetje zoals in de oncologie waar veel geneesmiddelen slechts werkzaam zijn voor een subgroep van de patiënten. We moeten in de psychiatrie heel erg oppassen dat we mensen niet aan pillen houden die eigenlijk niets doen of de mensen zelfs zieker maken, ik hoop dat we hier samen aan kunnen werken. Geen pillen nemen is ook een optie - het is hoe dan ook vaak een langzaam en moeilijk proces om met je kwetsbaarheid te leren omgaan. Het is ook een psychologisch en existentieel proces waar ook hulp voor nodig is - medicijnen alleen zijn niet het antwoord."

Overigens, Mickey, heeft lithium als medicament mogelijk nog de beste papieren, vooral bij bipolaire stemmingsgevoeligheid. Best veel mensen hebben echt een beter leven dankzij lithium - echter ook hier geldt dat niet iedereen er op reageert en er zijn ook bijwerkingen...

Beantwoord door: Jim van Os op 5 oktober 2017
  • Deel deze pagina: