Main content

Vraag

Beste Mijnheer van Os,

Ik slik al meer dan 20 jaar antidepressiva en antipsychotica. Mij is altijd voorgehouden dat ik een tekort heb aan dopamine en serotonine in de hersenen. Dit kon met behulp van medicatie verholpen worden.

Nu lees ik op deze site dat dit verhaal helemaal niet klopt. Dat het niet mogelijk is om de hersenchemie te meten.

Dit brengt mij in verwarring. Mede omdat mijn psychiater hier geen antwoord op wil geven.

Mijn vraag: Als deze middelen geen tekort aan stofjes herstellen, wat doen ze dan wel? Wat bezield een psychiater om hier over te liegen? Want zo zie ik dat. Het is gewoon voorliegen.

Antwoord

Beste Margriet,

Goede vraag!

Je moet een aantal dingen uit elkaar proberen te halen (en je psychiater zou dat ook moeten doen):

1. Als je je psychisch onwel voelt (somber, psychose, angst, etc) kun je, als je dat wilt, een aantal pillen proberen waarvan bekend is dat sommige mensen er baat bij hebben. Het is echter moeilijk te voorspellen wat elke pil precies gaat doen bij een persoon, dus het is een kwestie van trial and error. Iedere persoon opnieuw moet er zijn weg in vinden en kijken of er pillen zijn die iets bijdragen.

WAAROM deze pillen werken bij sommige mensen weten we niet precies, we hebben wel een idee waar in de hersenen ze een effect hebben. De denkfout die dan vaak door psychiaters wordt gemaakt is dat men zegt dat de pillen de OORZAAK van bijvoorbeeld de depressie behandelen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Sommige mensen worden bijvoorbeeld heel gelukkig van chocola, naar dat betekent nog niet dat chocola de OORZAAK is van geluk bij mensen. Hetzelfde geldt bij bijvoorbeeld antidepressiva: bij sommige mensen verlichten ze de angst of de somberheid, maar dat wil nog niet zeggen dat ze hiermee direct aangrijpen op de OORZAAK van de angst of de depressie.

Dus ik zou het zo bespreken met je psychiater:

1. Als er goed bewijs is dat de pillen bij jou een gunstig effect hebben op je geestestoestand, dan kun je overwegen om door te gaan met slikken. Dit bewijs kan bijvoorbeeld zijn: telkens als je depressief bent zorgen de pillen ervoor dat de somberheid als sneeuw voor de zon verdwijnt, OF: telkens als je de medicatie (langzaam, zoals het moet) stopt komt de depressie en/of de psychose direct weer terug.

2. Waarom de pillen werken weten we echter niet - daar hebben we alleen wat hypothesen over. Je psychiater hoeft zich helemaal niet te schamen dat we niet precies weten hoe deze pillen werken en wat de oorzaak van depressie/psychose is - brein en geest bij de mens zijn nou eenmaal ingewikkeld, dat maakt de mens nou net uniek!

Succes!

En denk eraan: als je wil afbouwen, dan heel langzaam en in goed overleg met je psychiater, stel je goed op de hoogte van de pro's en con's via onze website.

Beantwoord door: Jim van Os op 4 oktober 2017
  • Deel deze pagina: