Main content

Vraag

Beste dr. Van Os,

Ik ben momenteel gediagnosticeerd met een. Schizofreniforme stoornis. Ik kan me echter geen goed beeld vormen van wat dit juist inhoudt. Ik heb een psychose gehad op mijn 19de en één op mijn 35ste (na mijn tweede kindje). Van deze laatste psychose ben ik momenteel herstellende (ik stelde u in dit kader al een vraag rond medicatie). Ik vind echter zeer moeilijk mijn draai. Mijn mentale flexibiliteit is heel beperkt en ik voel me eenzaam en ongelukkig. Sociale contacten verlopen moeizaam voor me. Ik heb mensen rondom me die me steunen maar ik heb niet het gevoel echt begrepen te worden. Kan u me misschien verder wegwijs maken in deze schizofreniforme stoornis en hoe ik hiermee verder aan de slag kan? Alvast heel erg bedankt.

Antwoord

Beste Marie,

De diagnose "schizofreniforme stoornis" is een label dat niets meer zegt dan: je bent psychosegevoelig hetgeen in tijden van stress kan leiden tot een psychotische episode. Als de psychotische episode optreedt na de geboorte van een kind is er vaak een affectieve component aanwezig in de vorm van depressie (somber, geen energie) en/of hypomanie (eufoor, hyperactief).

Je echte diagnose is dus: psychosegevoeligheid, en het lijkt er bovendien op dat je nu nog in een depressieve nasleep zit die verder op moet klaren. Je moet dit tijd geven en gestructureerd aanpakken met aandacht voor (i) dagstructuur, (ii) slaap, (iii) voldoende activatie en bezig zijn, (iv) niet vechten tegen negatieve gedachten maar ze op afstand proberen te bekijken, (v) accepteren dat verbetering bij psychische klachten langzaam gaat

Psychotherapie is misschien noodzakelijk, afhankelijk van of er dingen spelen van vroeger (bv trauma) of nu (bv relatie partner).

Verder zou het goed zijn, denk ik, om als je weer wat meer energie/flexibiliteit hebt contact te zoeken met andere vrouwen die in een dergelijke situatie hebben gezeten om samen strategieën te bespreken over hoe je weerbaar kan blijven gegeven een zekere mate van psychosegevoeligheid. Ken je het werk van Brenda Froyen bijvoorbeeld?

Binnenkort hebben we ook een Belgische versie van PsychoseNet, Brenda is daar bij betrokken ook.....

Beantwoord door: Jim van Os op 13 oktober 2017
  • Deel deze pagina: