Main content

Vraag

Ik ging rijlessen nemen,en moet hierbij ook een gezondheidsverklaring invullen,wanneer ik invul dat ik bij een psychiater in behandeling ben, moet ik eerst een heel traject doorlopen,met dure keuringen en een rijbewijs wat beperkt geldig is. Wanneer ik het niet invul,is het valsheid in geschrifte met de mogelijkheid dat ik nooit meer examen mag doen.Ik voel me goed,gebruik geen drank, drugs,en alleen soms kortdurend medicijnen tegen psychose. Wat is uw advies, wel of niet vermelden?

Antwoord

Beste Anoniem,

Ik zou het vermelden - want er is altijd een risico dat als er iets gebeurt (voor of na rijexamen) en je de verzekering nodig hebt, ze niet willen uitbetalen etc. Het zijn helaas geen charitatieve instellingen.

Op advies van de Gezondheidsraad heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de regels voor rijgeschiktheid van mensen met stemmingsstoornissen, schizofrenie en psychosen versoepeld. Deze versoepeling is van kracht vanaf 7 juli 2016. Dit zou ook moeten gelden voor rijlessen, trouwens.

Voor bestuurders met stemmingsstoornissen, schizofrenie en psychosen wordt de termijn van het rijverbod verkort voor de personenauto, motor of tractor. Alleen in de eerste zes maanden na klinisch herstel van een psychotische episode zijn zij "rijongeschikt"', zoals dat heet. Voorheen was dit een termijn van twee jaar. Dus ook dit geldt dan volgens mij voor rijlessen.

Kortom, ik zou het wel melden, de regels rond psychose zijn niet meer zo draconisch als vroeger en als je rijles hebt wil je ook verzekerd zijn zonder dat ze er doorheen gaan prikken later. Of er iets anders ergs van maken. Er zijn trouwens rijscholen die hier meer ervaring mee hebben en misschien niet zo moeilijk doen.

Succes in ieder geval!

Beantwoord door: Jim van Os op 29 oktober 2017
  • Deel deze pagina: