Main content

Podcast - Hoe de GGZ verandert

De podcast Hoe de GGZ verandert Deze podcast gaat over de verandering in de psychiatrie. De verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst maar de taal van het nu.

Ik ben op zoek gegaan naar de thema’s van verandering en bij elk thema mensen en of projecten gezocht die dit thema doorleven.

‘We moeten terug naar een maatschappij waarin er weer meer variatie wordt geaccepteerd want de norm van de maatschappij is te strak geworden.’

Je kan je voorstellen dat bij een steeds strakkere norm, er steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen búiten de norm vallen. Vaak wordt er dan gewezen naar de GGZ: ‘er zal vast een psychiatrische verklaring voor zijn dat pietje niet goed mee komt op school’. Een psychiatrische diagnose ontschuldigt in het eerste moment, maar helpt het ook op de langere termijn?

Voor het thema ‘normaliseren’ als thema van verandering in de GGZ, interview ik Bert Wienen en Bas Rodijk

Bert Wienen is een bevlogen en inspirerende onderzoeker die zich al jaren bezighoudt met en inzet voor dit thema. Hij vindt dat we weer meer naar de context moeten kijken in de jeugdzorg, de GGZ en op scholen, minder moeten inzoomen op het kind of de jongeren.

Bas Rodijk heeft vanaf zijn vierde levensjaar uitgebreide ervaring in de psychiatrie en de jeugdzorg, werd jaren vrijwillig uit huis geplaatst. Nu zet hij zijn eigen ervaring in als projectleider van de werkplaats Samen Normaliseren.


Carlijn Welten maakte een podcast serie over de verandering in de psychiatrie. 

Meer horen van deze serie?

  • Deel deze pagina: