Main content

Podcast - Hoe de GGZ verandert

De podcast Hoe de GGZ verandert Deze podcast gaat over de verandering in de psychiatrie. De verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst maar de taal van het nu.

Ik ben op zoek gegaan naar de thema’s van verandering en bij elk thema mensen en of projecten gezocht die dit thema doorleven.

‘Diep geloof in het belang van het betrekken van de (grotere) familie. Aandacht hebben voor (vergeten) familie-verhalen en samen op zoek gaan naar de kracht en de wijsheid die er altijd binnen een familie te vinden is. Want onze familie is onze basis, hier moeten oplossingen gevonden worden.’

Dit vindt Kiltyn Tjin a Djie, een inspirerend en bevlogen familietherapeut, die maar niet begreep waarom de familie in de GGZ en de jeugdzorg zo uit beeld verdween

Ze richtte Beschermjassen op, een prachtige manier om samen met de behandelaar een vastgelopen systeem te horen, weer in hun kracht te zetten om ze zo weer zelfstandig verder te laten gaan. Na 1 à 2 interventies gaat 50% van deze gezinnen weer zonder hulpverlening verder.

Voor deze podcast mocht ik een Beschermjassen-sessie bijwonen, spreek ik met de ouders van het desbetreffende gezin over hoe zij deze sessie hebben ervaren en vertelt Kitlyn mij over haar visie op het betrekken van de familie.


Carlijn Welten maakte een podcast serie over de verandering in de psychiatrie. 

Meer horen van deze serie?

  • Deel deze pagina: