Main content

De publieke tribune - podcast Een diepgravend gesprek over een actueel onderwerp, gepresenteerd door Coen Verbraak. Vier ervaringsdeskundigen geven een blik in de binnenkamers van Nederland. Luisteren staat voorop, daarna komt de opinievorming.

Het zal je maar gebeuren: tegen je zin in opgenomen worden in een psychiatrische instelling, omdat je een gevaar vormt voor jezelf of voor anderen. Het overkomt jaarlijks 30.000 mensen in Nederland. Daarmee waren we in 2020 koploper in Europa. Hoe kan dat? Waarom worden dwangopnames in Nederland nog zo vaak ingezet? Hoe is het om zo’n dwangopname mee te maken? En zijn dwangopnames onvermijdelijk, of is humane zorg zonder dwang en opsluiting ook mogelijk?

Coen Verbaak spreekt met vier mensen die dwangopname van nabij meemaakten: Imke Gilsing, Jeroen Zwaal werden zelf opgenomen. Ook gaat het over Bas, de zoon van Miranda en krijgt psychiater Alan Ralston het woord. Hij werkt op de gesloten acute afdeling van het UMC. Meer dan 20 jaar behandelde hij patienten die gedwongen werden opgenomen.


De Publieke Tribune is een podcast van NPO Radio 1

Meer lezen over dwang in de psychiatrie?

  • Deel deze pagina: