Main content

Aios op de sofa - podcast Suïcide – Als Aios of psychiater is het misschien niet de vraag óf je ermee te maken krijgt, maar eerder wanneer. Dit heftige onderwerp bespreken we met ouderenpsychiater Martje Grootaarts, die in haar carrière drie suïcides heeft meegemaakt.

In deze aflevering van Aios op de Sofa deelt ze haar persoonlijke ervaringen én vertelt ze hoe je je er (enigszins) op kunt voorbereiden. We hebben het over de impact van een suïcide op je werk en op jou als persoon, over dat je niet de hele wereld kan redden (al wil je dat misschien wel) en waarom je de aandacht niet moet laten verslappen, zelfs niet als iemand langzaam op lijkt te knappen.

Bestaan er suicides die níet voorkomen hadden kunnen worden?

Hoort het simpelweg bij het vak? En als het dan gebeurt: hoe ga je ermee om? Joeri Tijdink neemt ons in zijn column mee naar Nieuw-Zeeland, waar familie een belangrijke plek in de behandeling heeft. En Gerben Meijnen gaat in op de ethiek rond euthanasie en de vier vermogens van wilsbekwaamheid. Neem plaats vlak naast de sofa en luister mee.


Aios op de sofa is een uitgave van Boom Psychologie en gemaakt door Elissa Stam (aios) en Hannah Klein Haneveld. 

Meer lezen van psychiaters?

  • Deel deze pagina: