Main content

Podcast - Hoe de GGZ verandertDe podcast Hoe de GGZ verandert Deze podcast gaat over de verandering in de psychiatrie. De verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst maar de taal van het nu.

Ik ben op zoek gegaan naar de thema’s van verandering en bij elk thema mensen en of projecten gezocht die dit thema doorleven.

Stigma. Ondanks de goede intenties van behandelaren en begeleiders wordt een kwart van de stigma ervaringen van patiënten in de GGZ opgedaan ín deze GGZ. De gevolgen hiervan zijn groot. Hoe kunnen wij als GGZ dit veranderen?

Hierover spreek ik met Luca Koppen en Anne van Winkelhof

Luca werkt bij Samen Sterk Zonder Stigma (SSZS), een stichting die zich inzet voor het minimaliseren van stigma. Anne heeft het stigma als cliënt in de GGZ ervaren en werkt nu als ambassadeur voor SSZS.

Wat is stigma en waarom moeten we proberen stigma in de GGZ te minimaliseren?

Mijn gedrag werd enkel nog in de het licht van het label ‘borderline’ gezien. Vragen over behandeling en kritiek over de gang van zaken werden ineens uitgelegd als splitsen en manipuleren. Ik zat helemaal vast.” Anne vertelt over wat stigma met haar deed en soms nog steeds doet. Wat kunnen wij allen doen om ervoor te zorgen dat stigma in de GGZ afneemt?


Carlijn Welten maakte een podcast serie over de verandering in de psychiatrie. 

Meer horen van deze serie?

  • Deel deze pagina: