Main content

Podcast - Hoe de GGZ verandertDe podcast Hoe de GGZ verandert Deze podcast gaat over de verandering in de psychiatrie. De verandering in de psychiatrie is niet meer de taal van de toekomst maar de taal van het nu.

Ik ben op zoek gegaan naar de thema’s van verandering en bij elk thema mensen en of projecten gezocht die dit thema doorleven.

De DSM-5. Het handboek met alle stoornissen, de ‘bijbel van de GGZ’. Elk jaar neemt het aantal diagnoses in de psychiatrie toe, op dit moment heeft 10% van de jongeren onder de 18 een professioneel zorgkader. Wat is er aan de hand?

Hoe wordt de DSM in de maatschappij gebruikt en moeten we hier in gaan veranderen?

Over dit thema spreek ik Trudy Dehue, emeritus hoogleraar wetenschapsonderzoek, schrijfster van de inspirerende boeken De Depressie Epidemie en Betere MensenEen prachtig mens en inspirerende denkster, zorgvuldig in haar gedachtes en alles wat ze zegt en schrijft goed onderbouwt. Toen ze in 2008 het boek De Depressie Epidemie schreef was ze haar tijd te ver vooruit en stuiterde ze op immense kritiek.

Gelukkig werd ze 11 jaar later alsnog voor dit werk gewaardeerd door de Akademiepenning, een bijzondere prijs die elke twee jaar aan een belangrijke wetenschapper wordt uitgereikt.


Carlijn Welten maakte een podcast serie over de verandering in de psychiatrie. 

Meer horen van deze serie?

  • Deel deze pagina: