Main content

Stichting Pill

Stichting PILL vindt dat er te snel, te veel en/of te langdurig psychofarmaca worden voorgeschreven, wat grote risico’s met zich meebrengt. Daarom bevordert PILL een verantwoord gebruik van psychofarmaca vanuit een breed perspectief.

In deze podcast serie gaan we in gesprek met allerlei verschillende mensen die ervaring hebben met, en kennis over, psychofarmaca.

In deze aflevering van praten over pillen van stichting PILL gaat Ewout Kattouw (hbo-ervaringsdeskundige, voorzitter van stichting PILL) in gesprek met Remke van Staveren (psychiater, auteur).

Naast dat Remke werkzaam is in de ambulante specialistische ggz bij BuurtzorgT is ze ook initiatiefnemer van HARTvoordeGGZ en auteur van onder andere het boek ‘Minder slikken’.

In dit gesprek praten we over haar ervaringen met psychofarmaca als psychiater, maar ook als hulpvrager. Remke heeft zelf een paar keer een depressieve periode meegemaakt. De eerste keer is ze hier zonder medicatie doorgekomen. Recent heeft ze weer zo’n periode meegemaakt en er nu wel voor gekozen antidepressiva te gaan gebruiken. Ze vertelt in dit gesprek waarom ze er nu wel voor koos antidepressiva te gaan gebruiken. Daarnaast heeft ze zelf ook mee mogen maken dat afbouwen voorzichtig en in kleine stapjes moet gebeuren.

Naast haar eigen ervaringen praten we over welke rol en functie psychofarmaca hebben bij psychische klachten. Lossen pillen een probleem op of zijn ze enkel een tijdelijke ondersteuning in een heel proces, en zijn hier alternatieven in mogelijk?

Verder praten we over haar boek ‘Minder slikken”.

Hierin legt ze uit waarom we veel minder psychofarmaca moeten gaan slikken en besteed ze veel aandacht aan het veilig afbouwen.

Beluister hier de podcastaflevering.


Ewout Kattouw is hbo-ervaringsdeskundige en voorzitter van stichting PILL. 

Meer lezen over afbouwen van psychofarmaca?

  • Deel deze pagina: