Main content

In deze reeks gaan Jerry Allon met experts op het gebied van trauma-behandeling in gesprek over een persoonlijk verhaal van iemand die te maken heeft met de gevolgen van trauma.

Hoewel we in de afgelopen decennia heel veel hebben geleerd over de impact van trauma, is het gebrek aan kennis en de implementatie van deze kennis tegelijkertijd nog zo groot.

Anno 2021 is de GGZ bijvoorbeeld nog altijd sterk DSM-gestuurd en kun je er allerlei exotische stoornissen vergaren terwijl klachten niet zelden vooral de gevolgen van trauma representeren. Een gegeven dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, of simpelweg genegeerd. Er is dus nog een hoop werk te doen, om ogen te openen, kennis te vergroten, als ook om begrip en inzicht te creëren. Bij hulpverleners, patiënten en naasten, maar zeker ook in de samenleving in haar geheel. Daarnaast zijn er nog maar weinig podcasts over dit thema.

Vanuit dat perspectief is het idee ontstaan voor de vierdelige podcast-reeks: De Facto Trauma (Latijn voor: in feite trauma)

In deze reeks wordt het onderwerp trauma onder leiding van Jerry Allon vanuit verschillende perspectieven belicht. Vaste gast in elke aflevering is Mathilde, die luisteraars op basis van haar eigen ervaring steeds op indringende wijze meeneemt in hoe groot maar vooral ook klein trauma kan zijn.

Samen gaan Mathilde en Jerry ook in gesprek met een expert op het gebied van trauma-behandeling

De komende vier weken verschijnt op donderdag een nieuwe aflevering.

De eerste aflevering van De Facto Trauma staat inmiddels online en is onder andere te beluisteren via Spotify:

In de eerste en tweede aflevering is klinisch psycholoog Janneke Ferwerda te gast, in aflevering drie schuift ervaringsdeskundige en promovendus Anne Marsman aan. In de vierde en laatste aflevering is David van den Berg te gast.


Jerry Allon & Mathilde (pseudoniem). In deze vierdelige Podcast-reeks wordt het onderwerp trauma onder leiding van Jerry Allon vanuit verschillende perspectieven belicht. Vaste gast in elke aflevering is Mathilde, die luisteraars op basis van haar eigen ervaring steeds op indringende wijze meeneemt in hoe groot maar vooral ook klein trauma kan zijn. 

Meer afleveringen beluisteren?

Deze podcast is tot stand gekomen met steun van de stichting Socialrun.
  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. De-facto-trauma.
    Wat een prachtige podcasts! Integer, herkenning, erkenning en hoop. Ik ben zelf getraumatiseerd vanuit mijn opvoeding en ervaar de gevolgen al vele jaren. Mijn klachten zijn bepalend en ontwrichtend geweest. Ik ben al lang op zoek naar de erkenning en juiste hulpverlening. Ik heb nu woorden voor mijn verhaal. Ik sluit aan bij Mathide dat het op zoek gaan naar kennis over trauma belangrijk is. Ik ben cognitief ingesteld en heb een honger naar kennis en ervaringen.
    Bedankt voor deze mooie reeks. Ik hoop op een vervolg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.