Main content

Dit is de derde blog van een reeks, waarin Sanne haar poging beschrijft om van al haar psychofarmaca af te komen.* Ze heeft de medicatie (antipsychotica en antidepressiva) jaren geleden gekregen vanwege een slaapstoornis, angststoornis en depressies.

In mijn vorige blogs heb ik verteld hoe ik me heb voorbereid op mijn afbouwpoging. Deze blog gaat meer specifiek over de praktische kant van het afbouwen van de pillen: hoe doe ik dat, en wat kan ik verwachten? Ik breng een ode aan de taperingstrip en vertel meer over onttrekkingsverschijnselen.

Door een lotgenoot werd ik gewezen op het bestaan van de taperingstrip

Mijn ggz-hulpverleners hadden deze optie nog nooit aan mij verteld. Hierdoor moest ik in het verleden in relatief grote stappen afbouwen, wat mijn lichaam niet aankon. Het gebruik kunnen maken van taperingstrips heeft mijn vertrouwen in deze poging een boost gegeven.

Wat is dat dan, een taperingstrip?

Zo’n strip ziet er ongeveer hetzelfde uit als een baxterrol. Eén strip bevat afbouwmedicatie voor 28 dagen: de strip heeft 28 zakjes. Bijzonder aan de taperingstrip is dat er pilletjes in zitten in lagere doseringen dan normaliter geproduceerd wordt. Waar je normaal gesproken bijvoorbeeld citalopram moet afbouwen in stappen van 10 mg, kan de taperingstrip tabletjes van slechts 0,5 mg bevatten. Dit is nauwkeuriger dan pilletjes splitten of medicatie in druppelvorm gebruiken, waardoor je lichaam geen schommelingen hoeft op te vangen die daarmee kunnen ontstaan.

Wat ik helemaal fantastisch vind aan de taperingstrip, is dat je vanaf elke gewenste hoeveelheid kan afbouwen

Je psychiater kan in het aanvraagformulier aangeven met welke dosering de strip moet beginnen en eindigen. Je kan zo dus zelf bepalen hoe snel je wil afbouwen: je kan 20 mg afbouwen in vier weken, maar ook in een aantal maanden. Maar zou je 22 mg gebruiken, of 23 of 28, dan kan de taperingstrip daar ook mee beginnen.

Al sinds 1997 bestonden er ideeën om een dergelijke afbouwstrip te ontwikkelen

Toch kwam dit in 2012 pas op gang, dankzij een samenwerking die ontstond tussen Stichting Cinderella en dr. Peter C. Groot (1). Taperingstrips worden in Nederland op het moment enkel geproduceerd door de Regenboogapotheek Bavel. Helaas zijn de meeste grote verzekeraars nog niet bereid om de strips te vergoeden. De Vereniging Afbouwmedicatie voert rechtszaken om hen hiertoe te verplichten.

Mijn psychiater was bekend met het bestaan van de taperingstrip, maar toch had hij me er niet op gewezen

Wel stond hij er meteen voor open om het afbouwen op die manier te proberen. Hij wist nog niet dat je de medicatie op maat kan aanvragen: hij dacht dat er enkel vastgelegde afbouwstrips (bijvoorbeeld van 100 naar 50 mg) verkrijgbaar waren. Mijn huisarts hoorde via mij voor het eerst van taperingstrips.

Ik heb dus opnieuw ervaren hoe belangrijk het is om je als cliënt goed te verdiepen in de mogelijkheden, voordat je met afbouwen begint

Bij eerdere afbouwpogingen dacht ik dat ik een terugval had als ik somber of slapeloos werd. Hierdoor raakte ik in paniek, waardoor mijn situatie verder verslechterde en ik binnen no time weer aan de medicatie zat. Ik kan me niet herinneren dat de betrokken psychiater of huisarts me destijds heeft verteld dat het ook om onttrekkingsverschijnselen kan gaan.

Onttrekkingsverschijnselen zijn symptomen van het zogenaamde ‘antidepressivumdiscontinueringssyndroom’, makkelijker gezegd: ADS

ADS kan ontstaan na het onderbreken of geheel stoppen van psychofarmaca, maar komt ook voor bij het afbouwen ervan. De symptomen kunnen uiteenlopend zijn: je kan je onder meer lichamelijk ziek voelen, elektrische schokken ervaren of in toenemende mate psychische klachten ervaren (2).

Anders dan bij een terugval gaat het bij onttrekkingsverschijnselen om tijdelijke symptomen die ontstaan doordat het lichaam een zekere afhankelijkheid van het medicijn heeft ontwikkeld. Het lichaam moet als het ware een nieuwe balans zien te vinden. Onttrekkingsverschijnselen kunnen erg lijken op een terugval, maar er is dus een groot verschil.

Dit wetende ben ik niet meer zo bang voor de symptomen die kunnen optreden.

Ik kom ze tegemoet, probeer ze te relativeren en blijf mezelf vertellen dat ze van tijdelijke aard zijn

Dat scheelt al de helft en bevordert mijn kans van slagen om medicijn-vrij te worden. Het vergaren van kennis over afbouwen is wat mij betreft dan ook onmisbaar om de kans van slagen te vergroten.

Er kleeft ook wel een nadeel aan: de lange lijst aan mogelijke onttrekkingsverschijnselen kan beangstigend zijn.


Sanne (pseudoniem) heeft sinds de puberteit geleden onder psychiatrische klachten. Rond haar 26e (2010) is langzaam maar zeker haar herstel op gang gekomen. Vanwege verergerende lichamelijke- en vermoeidheidsklachten doet ze sinds november 2019 een poging om geheel van haar psychofarmaca af te komen.

*Om veilig af te bouwen heeft Sanne intensief contact met haar psychiater en huisarts.

Heb je vragen over de taperingstrip? Stel je vraag -gratis en anoniem- aan dr. Peter C. Groot  via het PsychoseNet eSpreekuur!

1. INFO-GESCHIEDENIS_taperingstrips, bijgewerkt tot 21 januari 2019 (auteur onbekend, document verkregen via de Vereniging Afbouwmedicatie)
2. KNMP, MIND, NHG, & NVvP. (2018). Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’. Geraadpleegd via deze link.
  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. Van mijn psychiater begreep ik dat het ook maar mogelijk is voor enkele meest gebruikte psychofarmaca. Erg jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *