Veel gezochte termen

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Motivatieproblemen

Motivatieproblemen is verlies van normale psychische functies en emotionele vervlakking. Met negatieve symptomen is het lastig dingen doen.

Motivatieproblemen en emotionele vervlakking worden ook wel met de term ‘negatieve symptomen’ aangeduid. Negatieve symptomen worden uitgelegd als: ‘verlies van normale psychische functies’.

Motivatieproblemen zijn een symptoom van psychose

Dit zijn de 7 symptomen van Psychose:

Wat zijn motivatieproblemen?

Je kunt dit het best begrijpen als een verandering in de motivatie en het vermogen om dagelijkse dingen te doen. Motivatieproblemen kunnen horen bij de psychosegevoeligheid, maar hebben ook vaak te maken met het dempende effect van medicatie.

Als je een psychose hebt gehad, kun je een tijd veel last hebben van motivatieproblemen. Soms merk je dat ook in je gebaren en bewegingen, je komt moeilijk in beweging en je voelt sloom en traag. Ook kun je last hebben van vervlakte emoties, dat noemen we emotionele vervlakking. Je gevoelens zijn minder levendig dan ‘normaal’ en soms voelt het alsof je er niet goed bij kan komen.

Motivatieproblemen gaan over het vermogen om initiatief te nemen, om actief te zijn (apathie), plannen te maken, beslissingen te nemen en om plezier te voelen (anhedonie).

Gaan motivatieproblemen weer over?

Motivatieproblemen kunnen een gevolg zijn van een psychose (wat niet zo vreemd is, want een psychose is vaak heel vermoeiend), maar ze kunnen ook in de vroege fase al ontstaan en onderdeel zijn van de psychose. Daarnaast kan antipsychotische medicatie motivatieproblemen veroorzaken of verergeren. Vaak gaat het met voldoende rust en tijd weer over.

Benieuwd of jij motivatieproblemen hebt?

Vul onze vragenlijst motivatie in. Als je het over een tijdje nog eens invult, kun je zien of er verbetering heeft plaatsgevonden of dat je misschien extra ondersteuning nodig hebt.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.