Main content

Als ik bang ben voor mijn eigen ervaringen, dan kan ik zeker het licht en de energie niet bevatten…” zijn de woorden van de Israelische Emma in een video, een interview door Jeroen Zwaal voor PsychoseNet. Ze raken mij nogal, omdat ze precies de kern bevatten van wat ook ik in mijn proces met psychosen te verwerken had.

Het was precies wat er nodig was om verder te kunnen helen: de angst kwijtraken voor het bovennatuurlijke, de buitengewone en soms heel vreemde ervaringen die ik in mijn psychosen meemaakte. Alleen door te accepteren dat er werkelijk heel andere werkelijkheden bestaan dan ik eerst dacht, kon ik zelf verder met mijn helings- en herstelproces. Juist door te gaan vertrouwen op de buitengewone, spirituele aspecten van mijn psychosen, kon ik herstellen. Waarmee ik overigens niet wil ontkennen dat er ook een hoop leed, angst, pijn en gekte zit in psychosen – ook in de mijne.

Natuurlijk is ieder mens, iedere psychose uniek

Er zijn vele pogingen tegenwoordig om de betekenis van psychose in een mensenleven in woorden en betekenis te vangen. Maar kan dat eigenlijk wel? Is een psychose misschien niet net zoiets persoonlijks als een droom? Een droom, waarvan iedereen weet dat meestal alleen de slaper over zijn eigen droom goed kan weten wat het hem te zeggen heeft?

Toch dromen wij met een paar mensen, een enthousiaste club vrijwilligers, nu al jaren van meer ruimte om met elkaar op een andere manier te gaan kijken naar psychose, en organiseren we nu alweer voor de vierde keer de Crazywise Conference – dit jaar voor het eerst in Amsterdam!

Een dag om het buitengewone in psychose te onderzoeken en samen te delen wat onze ervaringen daarover kunnen vertellen. Een dag die steeds weer blijkt te bruisen van de energie

In onze zoektocht naar “hoe dan” en “wat dan” en “wie dan” op zo’n dag, zijn we er de laatste jaren ook op uit gekomen dat er vooral veel ruimte moet zijn voor uitwisseling, omdat er nog lang niet genoeg is gedeeld, verteld, gedacht en gedroomd over de bijzondere kanten van psychosen. Daarom hebben we in de ochtend voor drie inspirerende sprekers gekozen: Will Hall, ervaringsdeskundig coach en trainer en oprichter van Madness Radio in de VS; Professor Stijn van Heule, psycholoog en psychoanalyticus aan de universiteit van Gent en Joliet Smeets, arts en energetisch therapeut en begeleider van sessies met plantmedicijnen zoals Ayahuasca – die ieder vanuit een geheel eigen invalshoek naar het bijzondere van psychose zullen kijken. De ochtend zal geopend en begeleid worden door Professor Ralph Kupka als Special Guest.

In de middag hebben we gekozen voor de Open Spacemethode

Dat houdt in dat er voor alle deelnemers de mogelijkheid is om een groep te starten over een zelfgekozen thema, waarop iedereen zich kan inschrijven. Je kunt dus kiezen voor verschillende groepen in drie rondes, of zelf besluiten een groep te starten over jouw thema. Op die manier ontstaat er een zo levendig mogelijke uitwisseling.

Naast de sprekers zullen er ambassadeurs aanwezig zijn die allen een speciale band met dit thema hebben: Sean Blackwell, aanstichter van Crazywise Conference en therapeut bij zijn Bipolair Retreats, Clara Koek, psychotherapeut en ervaringsdeskundige en Margreet de Pater, sociaal psychiater, spreker op de eerste conferentie. Ook Phil Borges, maker van de documentaire Crazywise, waar we vorig jaar de Nederlandse première van vertoonden, is onze ambassadeur. Dit jaar zal hij echter alleen per video aanwezig kunnen zijn.

Crazy after Wise in Centrum de Brouwerij

De dag wordt omlijst door kunst van Viakunst uit Rotterdam. En… we hebben voor het eerst een afterparty! Onder de noemer Crazy after Wise kun je in de avond voor een extra bedrag in het nabijgelegen centrum de Brouwerij een maaltijd nuttigen en genieten van muziek van Lester.

Dus, volg je nieuwsgierigheid, laat de angst thuis (of neem ‘em gewoon mee) en kom op vrijdag 3 november naar museum ’t Kromhout in Amsterdam naar Crazywise Conference, om je te laten inspireren, anderen te ontmoeten, te luisteren of te delen wat je bezighoudt rondom dit thema.

Kijk op de Crazywise website voor informatie en inschrijfmogelijkheid.


José Hoekstra is mede-organisator van de Crazywise conference.

photocredit: crazywise
  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.