Main content

Helen Eikenaar heeft een artikel geschreven waarin ze pleit voor een verandering van de houding van psychiaters en andere zorgverleners ten aanzien van medicatie. Ze geeft hierin behulpzame tips die je kunt gebruiken als je wilt stoppen of afbouwen met psychofarmaca.

Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn eigen ervaring met medicatiegebruik en het ‘gedwongen’ afbouwen daarvan

En ook op basis van verhalen van vrienden die met de GGZ in aanraking zijn geweest en die wel eens geprobeerd hebben te stoppen. Zonder goed resultaat overigens. Het komt weinig voor dat het afbouwen lukt, wat vaak mede komt doordat je jezelf er niet goed op voorbereid had.

Dit artikel is ook het resultaat van een persoonlijk proces, waarin de tips latere formuleringen zijn van eerdere observaties van mezelf.

Het belangrijkste is of je nu besluit te stoppen of niet, dat je je prettig voelt en dat het goed met je gaat!

Van psychofarmaca afkomen is als het springen van een rijdende trein die 400 km per uur rijdt. Het spul is erger dan de kwaal en je wilt er daarom gelijk mee stoppen.

stoppen met antipsychoticum door Helen Eikenaar

Wil je het artikel van Helen downloaden? Klik dan hier

Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen van het stoppen met medicatie?

En hoe zou je dat kunnen weten, en op welk moment? Het is meestal de naaste omgeving die aandringt op het gebruik van medicatie, omdat men je niet meer begrijpt.


Helen Eikenaar, heeft als I.G.P.B. gewerkt als onderzoeker, en binnen Arkin als projectmedewerker en ervaringsdeskundige. ‘Als ik gek ben, wil ik niet gestoord worden’, ‘op blote voeten’ zijn voorbeelden van eerder verschenen publicaties van haar in samenwerking met  Linda Kramer.

Meer informatie:

  • Deel deze pagina:

Reacties:

  1. U heeft het Boedhisme verkeert begrepen. Het gaat niet om het verwerpen van materialisme. Als je de originele teksten leest, wordt “anattaa” gebruikt als adjectief, in de zin van “dit ben ik niet” als men zichzelf probeert te definieren in de materielen wereld. Dat geld ook voor je gedachten. Je bent niet je gedachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *