Main content

Hoe vaak ik vreemde ervaringen heb, weet ik niet niet, maar ik kan wel zeggen dat het er ontzettend veel zijn“, zegt Helen. “Tijd om ze op te schrijven”.

Vreemde ervaringen zijn ervaringen waarin anderen zich niet zo snel kunnen herkennen.

Voordat ik psychotisch werd had ik ze niet, tijdens mijn psychoses had ik geen tijd om vorm aan mijn ervaringen te geven. Het gebeurt me wel erg vaak. Ik val van de fiets, precies op hetzelfde stukje, precies door dezelfde oorzaak. Doordat een tas tussen mijn voorwiel komt, klap ik over het stuur en lig opeens midden op het fietspad op de Marnixstraat. Vervolgens komt er een jonge jongen helpen.

Kun je opstaan?”, is zijn eerste vraag. “Heb je ergens pijn?

Als ik opgestaan ben, stelt hij zich voor.

Mijn naam is Lars en hoe heet jij?

Helen”

Zijn gezicht kan ik me niet herinneren, maar het is dus altijd Lars die me opraapt

Hoe dat kan weet ik niet. Vervolgens dienen zich altijd weer dezelfde mensen thuis aan. Mijn vriend, de wijkagente en een Ggz-verpleegkundige, van wie ik het kaartje gekregen heb.

Lars loopt een eindje met me mee. Ik vertel hem dat ik altijd val op dit stukje. Hij raadt me aan voortaan dit stukje te lopen. Hij zegt dat het voor mij ‘een ongeluk stukje’ is. Ook zegt hij dat ik beter fietstassen kan nemen. Hij vraagt waar ik woon en bij de bloemenstal loop ik alleen verder. Ik vertel hem dus niet dat hij me eerder heeft gevonden en hij zegt het ook niet.

Lars is een soort Superman geworden in mijn gedachten

En de anderen ook. Ze weten dat er iets gebeurd is en komen onaangekondigd langs. Ik vertel de verpleegkundige dat het vaker gebeurd is en dat ze beiden langsgekomen zijn als ik gevallen ben op de Marnixstraat. Maar beiden weten zich dat niet te herinneren. Ook mijn beste vriend niet. Vervolgens zijn er nog drie andere buren die langs lopen en even naar binnen kijken, terwijl ze dat normaal niet doen en je raadt het al: het zijn altijd weer dezelfde buren.

Ik ben aan het bier gegaan en heb een pizza laten aanbranden, maar dat kan me niet schelen

Het bier is om me even te kalmeren en de pizza eet ik maar half op. Ik begeleid de wijkagente en de verpleegkundige naar de woonkamer en we hebben een gesprek. Over hoe ik gevallen ben, dat ik onder het bloed zit en blauwe plekken heb. Dat ik medicatie slik, dat ik min of meer gedwongen gestopt ben met het meeste vanwege pijn in mijn nierstreek en dat ik alleen nog Lorazepam over heb, waarvan ik meestal te veel in huis heb. Ik breng dan ook het meeste weer terug naar de apotheek en zorg dat ik er niet meer dan tien in huis heb voor zo nodig.

De wijkagente merkt op: Bij mij in het hockeyteam zit een arts en die zegt altijd: “Tas aan het stuur – Kaakfractuur!”

Ik vind het grappig. De verpleegkundige vraagt of ik gedronken had en of ik drugs gebruik. Ik schud van nee. Mijn vriend is liever niet bij dit soort gesprekken en is in de keuken blijven staan. Ze hebben zich wel voorgesteld en hij heeft gezegd dat hij een gewone goede vriend is. De verpleegkundige denkt dat ik een latrelatie heb, maar dat is niet zo. Met mijn vriend had ik tien jaar lang een latrelatie, nu zijn we alweer tien jaar uit elkaar. Sinds een jaar zijn we goede vrienden geworden.

Als ze weer vertrekken, bedank ik ze hartelijk

En de wijkagente herhaalt het grapje nog eens: “niet vergeten, tas aan het stuur, kaakfractuur! Dus niet meer doen”.

De volgende dag koop ik fietstassen bij een zaakje tegenover het Monumentje, maar laat mijn fiets nog even bij Het Marnix staan. Lars heeft eerder fietstassen aangeraden en die heb ik toen ook gekocht, mijn fiets heb ik op dezelfde plek laten staan, en die zijn toen gestolen. Ik twijfel of ik mijn fiets daar wel zal laten staan, maar doe het toch. De volgende dag haal ik hem op.

Ik weet niet hoe vaak het is gebeurd en hoe vaak het zich voor mijn geestesoog heeft herhaald. Misschien heb ik het allemaal wel gedroomd.


Helen Eikenaar heeft gewerkt als onderzoeker, projectmedewerker en ervaringsdeskundige gewerkt. ‘Als ik gek ben, wil ik niet gestoord worden’, ‘op blote voeten’ zijn voorbeelden van eerder verschenen publicaties van Helen i.s.m. Linda Kramer

Meer informatie:

  • Deel deze pagina:

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *