flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Dat je gek in je kop bent ofzo? - stigmatisering psychoses

Veel gezochte termen

Psychosenet video

Dat je gek in je kop bent ofzo? – stigmatisering psychoses

“Dat je gek in je kop bent ofzo”. Dat is één van de dingen die mensen op straat te zeggen hebben over mensen met psychoses. Tycho Thielen & Simon van Wingerden, beiden student, zijn een project gestart om hier verandering in te brengen.

Hiervoor hebben zij een campagnevideo gemaakt waarin zij verschillende kanten van het verhaal laten zien. Dit hebben zij gedaan door te spreken met mensen op straat, ervaringsdeskundigen (die het zelf het stigma hebben meegemaakt) en een klinisch psycholoog.

“Dan is het advies: zeg het maar niet, en dat is natuurlijk heel triest”

Aldus klinisch psycholoog Paul de Bont over mensen met psychoses en het bespreekbaar maken hiervan. We spraken hem om aan het licht te brengen hoe het er in de spreekkamer aan toe gaat en hoe het hem en de patiënten raakt dat het in de samenleving niet bespreekbaar is. Deze mensen worden tot op heden in de maatschappij niet geaccepteerd en “op een gegeven moment kan de situatie ontstaan dat iemand het niet meer probeert en opgeeft en dat is absoluut niet helpend bij herstel”.

De mensen met psychoses kampen zelf al met ontzettend veel verlieservaringen, ze verliezen “hun identiteit als student, als papa of als werknemer, je raakt alles kwijt. Wat blijft er dan nog over: psychiatrisch patiënt.

Net alsof dat een nieuwe identiteit is”, vertelt ervaringsdeskundige Robin Timmers

Het is natuurlijk ontzettend triest dat deze mensen al zoveel hebben meegemaakt, terwijl het echt iedereen kan overkomen. “En mensen schamen zich daar ook voor … en het is al moeilijk om hiermee te komen maar als je dan ook nog eens door de buitenwereld voor gek wordt verklaard dan helpt dat helemaal niet mee.”.

Ervaringsdeskundige Ilja Kramer bevestigt dit: “We worden heel snel in een hokje geplaatst. Ik zit hier toch gewoon? Ik kan gewoon een gesprek met jou voeren. Ik heb een baan, ik heb kinderen, een gezin. Er ontbreekt mij aan niks, maar dit is mij wel overkomen.”

Met deze korte campagne video brengen Tycho en Simon in beeld hoe er wordt gedacht

Hoe het stigma aanwezig is en hoe het verkeerde beeld wat er heerst over dit onderwerp. Ze willen het stigma ontnemen om weer de kracht bij de mensen te leggen en het herstel van deze mensen te bevorderen. “We willen ze weer mee laten doen in de maatschappij, want dat is iets wat deze mensen het allerliefste doen maar dit is voor veel van hen afgenomen.


Tycho Thielen en Simon van Wingerden zijn beiden student. Ze maakten samen deze campagnevideo om stigma aan te pakken.

Meer lezen over stigma?