De laatste tijd voeren psychiaters een hevige discussie over de ROM, de Routine Outcome Measurement. Voor wie het nog niet wist: dit is de vragenlijst die je aan het begin, tijdens en aan het eind van je behandeling invult. De naam wordt soms aangepast. Dan staat er niet ROM, maar Roqr45 of zoiets. Nou, dan weet je dus hoe laat het is.
Vooral de privacy voor cliënten en het oneigenlijk gebruik door zorgverzekeraars zou onaanvaardbaar zijn. Als het gebruikt kan worden om de voortgang van een individuele behandeling te volgen, wil dat nog niet zeggen dat je er zorginstellingen mee kan vergelijken. Maar kan het wel gebruikt worden om het effect van een individuele behandeling te meten? Wat zegt de ROM over de voortgang van mijn behandeling?
Volgens sommigen opent de ROM de ‘black box’ van de ggz
Dat wil zeggen dat wat zich afspeelt achter de gesloten deur van de spreekkamer zichtbaar wordt gemaakt. Zo wordt duidelijk of mijn behandelaar zomaar wat zit te klooien of dat er aantoonbaar positieve effecten zijn. Als ik dit zo lees, zou ik zeggen: doen!
Wat ik daar op tegen heb, is dat “meten is weten” de waan van de dag is
Beter dan Awee Prins, filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, kan ik het niet zeggen: “Je kunt een landschap zien als een boer, als een kunstschilder, als een wandelaar, … Maar je kunt er ook naar kijken als een landmeter: een lap grond van zoveel bij zoveel meter. Helaas zijn we allemaal landmeters geworden.”[1]
De aanwezigheid van zielenroerselen die niet meer in de mode zijn, zoals weemoed, melancholie of een gevoel van ontheemd zijn, worden uiteraard niet gemeten met de ROM. Die staan namelijk niet in de DSM-5 en dus zijn het geen “kernsymptomen”. Symptomen van een hersenziekte zou ik ze ook niet noemen, al is er vast ergens wat te zien op een MRI.
Wat ik daar nog meer op tegen heb, is dat gemeten wordt wat het resultaat van mijn behandeling is volgens een aantal standaardcriteria. Ben ik tevreden over mijn seksleven? Dat is het minste van mijn zorgen.
Wat niet relevant is wordt gemeten en wat wel relevant is niet. Dat vind ik wel een dingetje
Wat moet er volgens mij dan wel gepeild worden? Wat nu gelukkig ook gebeurt: of er een pril begin van een neerwaartse spiraal te bespeuren valt. Niet de depressie, maar wat eraan voorafgaat. Alle verschijnselen die niet in de DSM-5 en de ROM staan, zoals het lood in mijn benen, de dolk in mijn hart en de draaimolen in mijn hoofd. Wacht vooral niet tot het volgende meetmoment, want dan ben ik misschien al verdwenen in het Niets. Niet goed voor de ROM-score en nog minder voor mij.
Belangrijk is ook of er vooruitgang geboekt wordt met betrekking tot de voor mij meest relevante behandeldoelen
Die variëren namelijk van ‘voor mijn kinderen kunnen blijven zorgen’ (toen ze nog klein waren) tot ‘weer kunnen genieten van het lezen van romans en poëzie’ (nu). Maar van mijn part maken ze een persoonlijke vragenlijst met items als ‘ik kan een ei bakken’ tot ‘ik schrijf een gedicht’.
Ooit had ik een psychiater die een soortgelijk systeem hanteerde. Individuele behandeldoelen werden op regelmatige momenten, ook cijfermatig, geëvalueerd. Niet met de ROM of de eierenvragenlijst, maar wel met een score voor ieder van mijn behandeldoelen en een bijbehorend grafiekje. Ik ben dol op grafiekjes, dus dat was al een vooruitgang op zich.
Behalve voorkomen dat ik weer langzaam wegzink in de onpeilbare diepte, behoren tot mijn huidige doelen dingen als weer plezier krijgen in het lezen van een boek, als vanouds mooie citaten verzamelen en troost vinden in poëzie. De ROM voegt daar niets aan toe. Ik ga ook geen boeken, gedichten of woorden tellen. Grafiekjes zitten er niet meer in. Ik ga mijn eigen draai vinden, “een plek waar ik kan gaan zitten en denken: nu sta ik nooit meer op; en vervolgens sta ik op.” (vrij naar Kristien Hemmerechts – Als een Kinderhemd).
Geef een antwoord