Main content

Ik krijg een hoge dosis Clozapine en heb ontzettend last van bijwerkingen. Daarom wil ik minderen met medicatie maar dat mag niet van mijn psychiater. Ik wil dit graag verantwoord en met steun doen maar ik voel me in de steek gelaten en vraag me af wie hier nou ‘de baas’ is over mijn lijf?

Mijn huisarts zegt dat ik naar mijn psychiater moet luisteren.

Margot de Bruijn (52), Heerhugowaard


Iedere week behandelen we een dilemma van een lezer in ‘Wat zou jij doen?’ Kijk voor het dilemma van deze week op onze Facebookpagina en laat daar of hieronder jouw mening of advies achter. Zo helpen lezers elkaar!

Wil je zelf een vraag vraag voorleggen? Stuur je vraag naar redactie@psychosenet.nl.

 • Deel deze pagina:

Reacties:

 1. ,beste, ik wil ook graag afbouwen, ben vorig jaar al een stuk geminderd. de vorige arts wilde wel meewerken. in juli had ik weer af mogen bouwen en september waarschijnlijk weer. maar toen kwam er begin juli een nieuwe arts en van haar mocht ik pas na een jaar afbouwen.
  die is nu weer weg. dus van de volgende moet ik het maar afwachten.
  ik snap hoe rot het voor jou is.
  ik zou jou ook aanraden om een andere arts of hulpverleningsinstantie te zoeken.
  bij een rem kan dat soms ook, maar dan moet je toestemming hebben.
  maar doe het niet te snel, want dan bega je dezelfde fout als mij. een paar jaar geleden.
  veel succes en sterkte. ik zit dus ongeveer in het zelfde schuitje.

 2. Mijn moeder bouwt steeds haar medicatie af waardoor ze iedere keer weer een flinke psychose heeft. Ik zou juist willen dat ze die vrijheid niet krijgt. De enige keer dat ik haar psychose vrij heb meegemaakt was toen depot kreeg. Helaas vind ze steeds een spuit halen vernederend dus slikt ze weer medicatie die niet werkt omdat ze steeds weer een lagere dosis vraagt aan haar psychiater.

 3. Beste Margot,
  Je vraag naar verantwoording is volkomen terecht. Jouw opmerking dat jij eigenlijk nog altijd de baas bent over je eigen lijf eveneens. Er moet gezocht worden naar de laagst mogelijke dosis en zelfs afbouwen moet een optie zijn. Wel moet je hier erg mee opletten: er niet te snel na een psychose mee beginnen, heel traag gaan bij het afbouwen en goed monitoren, mogelijk tijdelijk ietsje dosis verhogen. Je brein de tijd geven zich aan te passen aan minder medicatie.
  Weet dat de neveneffecten en negatieve effecten van medicatie ernstig zijn én wetenschappelijk gedocumenteerd. Je bent dus niet “nodeloos” of “overdreven” ongerust. De langetermijneffecten van antipscyhotica (en zelfs van antidepressiva) zijn bovendien amper onderzocht en de weinige studies die er zijn wijzen erop dat je beter af bent met minder/zonder medicatie. Voor een overzicht van de laatste stand van zaken van het onderzoek:
  http://www.madinamerica.com/wp-content/uploads/2016/07/The-Case-Against-Antipsychotics.pdf
  Deel dit gerust met je psychiater, maar zelfs confrontatie met de feiten brengt hen niet steeds op andere gedachten. Als je dag in dag uit pillen voorschrijft en dat je rol is, dan is dit een heel moeilijke boodschap. “Een bittere pil” om te slikken, zeg maar. Hoe zouden we zelf zijn?
  Sneu is wel dat je afhankelijk bent van de medicatie en de goodwill dokters (als je iets overkomt hebben zij het laatste woord), dus je bent verplicht om het spel van “kalm blijven” en luisteren te spelen. De brave patiënt. Boos worden of verontwaardigd of geen medicatie willen, worden daarenboven in de handboeken allemaal als symptomen gezien. Het is eigenlijk een volmaakte catch 22 als je psychiater niet tot inzicht wil komen. Geef de arme vrouw of man een kans en wil ie die niet grijpen, zoek dan een andere dokter, ga bijvoorbeeld bij Jim van Os. Als je dan eenmaal stabiel op een lagere dosis zit, stuur hem of haar dan zeker nog even een kort berichtje waarin je zijn of haar ongelijk toelicht, zou ik zeggen. Tenzij hij/zij zich ongehoord heeft gedragen. Dan verdienen ze het niet.

  Liefs,

 4. Beste Margot,

  Wat een rotsituatie zeg. Ik slikte tot voor kort een paar maanden 250 gram seroquel, ben vrij kwetsbaar vooral door persoonlijkheidsproblemen maar wel stabiel kwetsbaar al een paar jaar, en mocht van mijn psychiater afbouwen. Nu op 150 gram en voel me veel minder traag en heb verder geen veranderingen qua kwetsbaarheid gemerkt, m’n angsten zijn nog even groot als tijdens de 250 gram. Met andere woorden: ik ben heel blij met deze vermindering van medicatie en mijn ervaring is dat je goed naar jezelf moet luisteren, het is zo zonde, zoveel last hebben van bijwerkingen. En de psychiatrie heeft nog zoveel te winnen, er wordt te snel naar medicatie gekeken. Maar ook patienten zoals wij hebben vanzelfsprekend nog veel te verbeteren. Goed om te horen dat je dit met steun en op een verantwoorde wijze wilt aanpakken. Tip: blijf ’t ter sprake brengen op een kalme manier en als hij/zij niet naar je blijft luisteren, een andere weg zoeken.

 5. Een andere psychiater zoeken. Ik heb geen lijst, maar dat zou wel goed zijn. Welke artsen in de buurt van Heerhugowaard staan open voor medicijm gebruik zo nodig?

 6. Als je geen RM hebt dan heeft niemand natuurlijk iets over je te vertellen behalve jij zelf. Als je psychiater niet met je mee wilt werken dan zou ik op zoek gaan naar een andere psychiater die je wel wil ondersteunen. Je kunt ook een vrijgevestigde psychiater zoeken buiten het GGZ. Helaas hebben de meeste psychiaters weinig verstand van afbouwen. Dit is een hele goede hulpgids om af te bouwen met medicatie: http://www.willhall.net/files/ComingOffPsychDrugsHarmReductGuide2Edonline.pdf

 7. Ik zou naar mijn lichaam luisteren .,Ik ben zelf ook depressief ,als de medicatie niet genoeg werken dan stopt ik gewoon. Het is nog altijd nog je eigen recht om te stoppen .Ik geef dit dan wel door aan mijn pscyhiater.Maar sommige medicatie moet je afbouwen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *