Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Solliciteren met een psychosegevoeligheid

Solliciteren met een psychosegevoeligheid

Solliciteren is natuurlijk best spannend, vooral als je een psychosegevoeligheid hebt. Want hoe ga je hier het beste mee om? En meld je dat je psychische klachten hebt tijdens een sollicitatiegesprek? In dit artikel geven we je handige sollicitatietips.

Solliciteren met een psychosegevoeligheid

Heb je een psychosegevoeligheid of zelfs al wel eens een psychose gehad? Dan kan het lastig zijn om te solliciteren. Want moet je er eigenlijk eerlijk over zijn tegen je toekomstige werkgever of niet? Evelien Brouwers, bijzonder hoogleraar psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in de arbeid aan de Tilburg University adviseert om voorzichtig te zijn met het delen van jouw mentale ziektes en klachten tijdens een sollicitatieprocedure.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat het grootste deel van de werkgevers kandidaten met psychische klachten liever niet aannemen. Ook als de psychische klachten voorbij zijn, neemt nog steeds een op de drie van de werkgevers de persoon liever niet in dienst. Daarom is het volgens Brouwers verstandig om er goed over na te denken of je wel of niet eerlijk moet zijn. Want als je het eenmaal hebt verteld kun je niet meer terug.

Wij zetten redenen op een rij om het wel of niet te vertellen, zodat je zelf een goede afweging kan maken.

Redenen om het niet te vertellen

Als je solliciteert wil je er natuurlijk alles aan doen om zoveel mogelijk kans te maken dat je aangenomen wordt. Een aandoening als psychosegevoeligheid kan er juist voor zorgen dat je minder kans hebt om de baan te krijgen, terwijl het natuurlijk helemaal niet in de weg hoeft te staan van goede prestaties. Dit kan een reden zijn om het er tijdens je sollicitatie, of zelfs als je er eenmaal werkt, niet over te hebben.

Er zijn ook nog andere redenen om het juist niet te vertellen. Zo kan het gebeuren dat je werkgever of collega’s je bepaalde taken niet toevertrouwen. Soms kan het voorkomen dat collega’s en werkgever je anders behandelen en zich opgelaten voelen, omdat ze niet goed weten hoe ze met je om moeten gaan.

Redenen om het wel te vertellen

Natuurlijk zijn er ook redenen om juist wel over je psychosegevoeligheid te vertellen. Bijvoorbeeld als je in de zorg of met kinderen gaat werken, of als je speciale voorzieningen of aangepaste werktijden nodig hebt.

Wel is het belangrijk om goed na te denken over het juiste moment. Zo kan je het vertellen bij een tweede sollicitatiegesprek, zodat ze eerst je goed leren kennen zonder dat ze weten dat je een psychosegevoeligheid hebt. Je kan ook open kaart spelen als je net met je baan begonnen bent. Je kan jezelf dan namelijk bewijzen en laten zien dat je ondanks je psychische aandoening gewoon goed functioneert. Je collega’s en leidinggevende krijgen zo een volledig beeld van wie je bent en zien je niet meteen als een ‘patiënt’.

Als je het op een later moment vertelt, kan je waarschijnlijk beter inschatten hoe je collega’s en werkgever reageren en bij wie je er het beste mee terecht kunt. Vind je dit lastig? Dan kan het handig zijn om bij de HR-afdeling van het bedrijf aan te kloppen voor hulp.

Tips voor het solliciteren

Solliciteren met een psychosegevoeligheid verschilt niet veel van een ‘normale’ sollicitatie. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid op het sollicitatiegesprek door je te verdiepen in het bedrijf en de werkzaamheden. Wil je tijdens het gesprek eerlijk zijn over je psychische aandoening? Leg er dan niet teveel de nadruk op. Hou het kort en positief en focus je vooral op je sterke punten. Overtuig ze ervan dat jij de juiste persoon bent voor de job.  


Lotte van Rijswijk werkt bij het carrièreplatform Resume.io en is continu bezig met nieuwe carrièretrends en belangrijke sollicitatiethema’s.

Meer lezen over werken met een kwetsbaarheid?

Reacties

2 reacties op “Solliciteren met een psychosegevoeligheid”

  1. Merel

    Op https://www.herstel-verhalen.nl/herstelverhalen/
    Schreef ik een verhaal over terugkeer op het werk na een psychische crisis.

    1. Merel

      Het verhaal: Uitgewerkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *