flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Ziek zijn en de balans tussen werk en privé * PsychoseNet

Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jeroen Zwaal

Jeroen Zwaal is ervaringsdeskundig docent bij Howie the Harp. Hij maakte vijf psychoses mee in zijn leven, die hem steeds een stukje dichterbij hemzelf brachten. Jeroen is getrouwd en heeft een dochter.

Ziek zijn en de balans tussen werk en privé

ziek zijn

Met griep een blog schrijven voor werk? Kan dat? Jeroen vraagt het zich in deze blog af. Hij komt uit op drie verhelderende vragen.

Ik heb de griep goed te pakken, waardoor ik me al een week koest houd. Zodra ik iets kan doen wat me een goed gevoel geeft, dan geef ik daar graag aan toe. Zodoende herstel ik sneller, merk ik al jaren.

De hele dag ziek zijn en in bed liggen is niks voor mij, daar heb ik teveel energie voor

“Met griep een blog schrijven voor werk?” Met deze actuele vraag gingen mijn gedachten aan de haal vanochtend. Er zit nogal wat overlap tussen wel en niet kunnen werken en tussen wel en niet ziek zijn. Juist in die overlap is er ruimte voor een win-win situatie, vind ik. En daar is deze blog een voorbeeld van.

Als je ziek bent gaat het er vooral om dat je zelf ruimte maakt en gezonde rust creëert om beter te worden. Doe de dingen die goed voor je zijn om te herstellen. Werken (of een gedeelte van je werk doen) kan onder de juiste voorwaarden heel gezond zijn om wél te doen.

Werknemer en werkgever dienen wel af te stappen van de oude mindset ‘je bent óf ziek, óf beter’

Oorspronkelijk was werken vooral veel fysieke arbeid, waarbij je spierkracht nodig had om letterlijk veel werk te verzetten. Tegenwoordig is dat in heel veel situaties niet meer zo. Ruimte krijgen van je werkgever om jezelf aan het werk te zetten, met wat je wél lukt is pure winst: het activeert, zorgt voor afleiding, contact en het kan je een goed gevoel geven. Bijvoorbeeld omdat je iets nuttigs hebt gedaan op een dag, ook al was het iets heel kleins.

En zo kom ik op een paar vragen over ziek zijn:

  • Krijg je en neem je zelf de rust en de ruimte om beter te worden? (aandacht voor het zieke gedeelte)
  • Krijg je en neem je de ruimte (en het vertrouwen) om te doen wat wél lukt? (aandacht voor het gezonde gedeelte)
  • Wat is er nodig voor een goede balans in werk en privé? (aandacht voor een gezonde omgeving)

Of het nou griep is, een gebroken enkel, een depressie, psychose, angstklachten of andere vormen van ziek zijn: maak ruimte voor jezelf en ga in gesprek over wat je nodig hebt voor je herstel. Stel wederzijdse verwachtingen op elkaar af. Als werken daar een onderdeel van is: maak het bespreekbaar, creëer onderling voldoende vertrouwen en afstemming… en ga ervoor!

Ondertussen doe ik het bewust nog even wat rustiger aan.

Reacties

Eén reactie op “Ziek zijn en de balans tussen werk en privé”

  1. anita

    werkelijk zot dan zotter kan t niet worden
    Tit for Tat krijg je van mij

    Neem Hot coldrex of een Grog maar mag niet met je psychofarmaca, to bad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *