Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kunnen aripiprazol en lithium het beste naast elkaar genomen worden?

Vraag

Hallo,

Toen ik van aripiprazol overging op lithium was ik ingesteld op een te lage lithiumspiegel. Ik werd toen manisch-psychotisch. Vervolgens kreeg ik weer aripiprazol erbij. Het gaat nu al twee jaar goed.

Is het nodig om de aripiprazol helemaal te stoppen om een positief effect te bereiken van het lithium of kan dit ook door de aripiprazol te verminderen?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste T.,

Dat is een goede vraag, maar ik kan er alleen een algemeen antwoord op geven omdat ik je natuurlijk niet ken.

Als is gebleken dat een (te) lage lithiumdosis (en dus spiegel) onvoldoende bescherming biedt om een terugval te voorkomen, moet dus een hogere dosis/spiegel worden aangehouden, als daar tenminste ruimte voor is (12-uur spiegel preventief tussen 0.6 en 1.0 of zelfs 1.2 mmol/l).

Als tijdens een manie een antipsychoticum is toegevoegd, wordt enkele maanden nadat de manie weer verdwenen is beoordeeld of alleen preventief behandelen met voldoende hoog gedoseerd lithium werkzaam zal zijn, en het antipsychoticum dus kan worden afgebouwd. Dat zal per persoon verschillen, ook op basis van diens eerdere ervaringen hiermee.

Ook kun je streven naar een zo laag mogelijke dosis van het antipsychoticum dat naast lithium wordt gegeven, met de optie om de dosis snel te verhogen als er onverhoopt toch weer manische verschijnselen optreden. Bespreek met je behandelaar hoe jouw problematiek in dit algemene plaatje past.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Aripiprazol
Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook