Veel gezochte termen

Alles over Verslaving

PsychoseNet, hét online zelfregiecentrum voor verslaving, de gevolgen en het leven met verslavingsgevoeligheid.

Hoe zit het met verslaving?

Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.

Goede informatie over alcohol en drugs

De informatie in onderstaande hoofdstukken is met zorg geschreven door de professionals van PsychoseNet.

De combinatie antidepressiva en alcohol kan tot slaperigheid en sufheid leiden. Drugsgebruik i.c.m. antidepressiva wordt sterk afgeraden.
page

Antidepressiva, alcohol en drugs

4 april 2018 – Jim van Os
Drugs en alcohol kunnen invloed hebben op de werking van antipsychotica. Je kunt er bijvoorbeeld sneller slaperig of dronken van worden.
page

Antipsychotica, alcohol en drugs

4 april 2018 – Jim van Os
Veel mensen met een bipolaire stoornis hebben in hun leven periodes waarin misbruik van of verslaving aan alcohol en/of drugs een rol speelt.
page

Bipolair, alcohol en drugs

1 juni 2017 – Ralph Kupka
Vaak wordt gedacht dat drugs een psychose kan veroorzaken. Dat is te simpel. Het is wél zo dat drugsgebruik de kans op een psychose vergroot.
page

Drugsgebruik en psychose

17 juli 2015 – Jim van Os

Uitgelicht door de redactie

  • zucht

    Dealen met zucht – de lusten en lasten van verslaving

    Walter: “Ik heb lang volgehouden dat ik ooit met alcohol zou kunnen omgaan. Tot ik merkte dat met deze verslaving niet te dealen is.”

Steun ons

Wil je Stichting PsychoseNet financieel steunen? Dankzij donaties kunnen we onder andere meer informatie, filmpjes en tools toevoegen aan deze site. We hebben ambities genoeg. Wij zijn heel blij met iedere bijdrage!

Doe een donatie

Verslaving en medicatie

Bij verslaving denken mensen vaak aan alcohol, roken, gokken of drugs. Maar het kan ook zijn dat je een medicijnverslaving hebt. Als het lichaam deze stof of gewoonte moet loslaten kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden.

Tips om medicatie af te bouwen

  • Video Albert Batalla - is drugs nemen na een psychose veilig?

    Is het veilig om drugs te blijven gebruiken na een psychose?

    Albert Batalla is werkzaam als psychiater in het UMC Utrecht. Hij vertelt in deze video of het veilig is om drugs te blijven gebruiken na een psychose.

Nieuws, blogs en artikelen
over verslaving